Egy automata öntözőrendszer használata alapjaiban változtathatja meg a mindennapjainkat, hiszen a növények öntözését nagyon hatékonnyá, tervezhetővé és kényelmessé teszi. Csak arra kell odafigyelni, hogy minden elem, kiegészítő, illetve tartozék a helyére kerüljön.

Az automata öntöző egy komplex rendszer, ami azt jelenti, hogy több kisebb egységből kell összeszerelni. Mivel nagyon fontos, hogy a csövekben a megfelelő nyomáson áramoljon a víz, így a szivattyúk beépítésére is szükség van.

Milyen szerepük van a szivattyúknak az öntözőrendszerekben?

Az öntöző tervezés egyik fontos lépése annak meghatározása, hogy honnan fogunk vizet nyerni a rendszer működtetéséhez. Erre ugyanis több opció is létezik. A legegyszerűbb megoldás, ha rá tudjuk kötni a kiépített vízhálózatra, de sajnos erre nem mindig van lehetőség. Ilyenkor ásott vagy fúrt kútból, illetve valamilyen esővízgyűjtőből, például ciszternából nyerhetünk vizet. Ez esetben azonban nincs biztosítva a víznyomás, amire feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a víz áramolni tudjon a csövekben. Emiatt van szükség a szivattyú beépítésére.

Milyen szivattyúkat szokás használni?

Az öntözőrendszerekhez többféle szivattyút is lehet alkalmazni attól függően, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni. Lehetőség van például a felszíni szivattyúk használatára, amik olcsó megoldást jelentenek. Azt viszont fontos tudni róluk, hogy csak akkor ideális választások, ha a vízszint és a szívócsonk távolsága nem haladja meg az 5-6 métert. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, a készülék lábszelepének legfeljebb 1 méterre kell lennie a kút aljától. Az ideális modell kiválasztásához tudni kell a szívómagasságot, a szórófej és a szivattyú távolságát, a szórófejek számát, illetve azok vízfogyasztását.

A másik lehetőség a merülő szivattyúk telepítése. Ez esetben szintén oda kell figyelni az előbb említett paraméterekre. Plusz érdemes tudni a kút belső átmérőjét, a kinyerhető víz pontos mennyiségét, illetve az üzemi vízszintet. Nagyon fontos, hogy mindenre odafigyeljünk, mert különben előfordulhat, hogy túl nagy nyomáson működik majd a rendszer. Ez pedig jelentős károkat tud okozni az egyes elemekben, alkatrészekben. Arról nem is beszélve, hogy a túlnyomás miatt a kelleténél több energiát fogyasztunk és a kutat is nagy terhelésnek tesszük ki.

A szivattyúk tehát fontos részei az öntözőrendszernek, ha nincs lehetőség rákötni a vízhálózatra. A megfelelő készülék kiválasztásához, illetve a telepítéshez érdemes szakember segítségét kérni, aki profi rendszert tud kiépíteni.