Egy váltózár működése jelentősen emelheti a gépjárművünk biztonsági szintjét. Ez a berendezés a lopásgátló eszközök egyike, az autó illetéktelen eltulajdonítását igyekszik megakadályozni, legalábbis nehezebbé tenni. Törhetetlen zár és lophatatlan autó sajnos nem létezik, mindösszesen attól függnek az esélyek, hogy milyen profi gépkocsitolvajjal állunk szemben. Éppen ezért fontos, hogy tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet a féltett vagyontárgyunk védelme érdekében. Egy váltózár működése is pontosan ezt a célt szolgálja, nézzük is, milyen módon!

A váltózár működése

Ez a berendezés napjainkban nagyon sok autóban megtalálható, az újabb típusokba már gyárilag is beépítik, azonban utólagosan is lehetséges ennek a beszerelése. Teljesen észrevehetetlen, a telepítése nem tesz kárt a gépjármű szerkezetében, esztétikai szempontból sem rontja annak élvezetét, valamint más berendezések működését sem zavarja meg.

Az eszköz kézi és automata váltóval rendelkező gépjárművekben egyaránt megtalálható. A használatához az előbbi esetben hátramenetbe, automata váltó esetében pedig parkoló fokozatba kell a váltót állítani. A váltózár működése kapcsán fontos még azt is kiemelni, hogy a legtöbb autóban a slusszkulcs jobbra, illetve balra történő elfordításával lehet zárni, valamint nyitni.

Fontos, hogy ezeket a fenti egyszerű, de lényeges szabályokat minden esetben tartsuk be. Például, ha nem tesszük hátramenetbe a gépkocsit, akkor a váltózár félre fog zárni, az ugyanis úgy van beállítva, hogy rükverc állásban záródjon. Ez rosszabb esetben a berendezés meghibásodásához, a garancia elvesztéséhez is vezethet.

Lehetséges a váltózár feltörése?

Mivel törhetetlen zár nem létezik, így a váltózár kiiktatása is lehetséges, bár ez a legtöbb esetben roncsolással jár együtt. Azonban az autótolvajok a legtöbb esetben szerencsére nem rendelkeznek az ehhez szükséges speciális eszközökkel. Ha pedig olyan helyzet állna elő, hogy jogszerű tulajdonosként lenne szükségünk a berendezés hatástalanítására (mert mondjuk meghibásodott), akkor egy profi autószerelő akár pár óra alatt is képes lehet elhárítani a fennálló problémát.