Az autó ma már minden családban nélkülözhetetlen. Aki Renault márkát választ, annak is számolnia kell azzal, hogy előbb vagy utóbb elromlik az ABS kocka.

Viszonylag hamar akkor számíthatunk meghibásodásra, ha elhanyagoljuk a két évente legalább esedékes fékfolyadék cserét és az elöregedett, hordalékkal teli anyag kárt tesz az elektromos szerkezetben.

A hiba jelei már jó előre figyelmeztetnek a komolyabb problémára. A féket már nem érezzük tökéletesnek, pedig ez bizony nem játék. Az ABS biztonsági funkciója egy hirtelen fékezésnél nem segít megelőzni a balesetet. Ezáltal az autó megcsúszhat, megpördülhet és nem várhatjuk tőle, hogy stabilan, biztosan, gyorsan megálljon. Elengedhetetlen, hogy a Renault ABS kocka javítás mielőbb megtörténjen.

Amikor az ABS kocka jól működik, akkor nagyon nagy szolgálatot tesz a biztonságunk érdekében. Hirtelen fékezés alkalmával az autó nem csúszik meg, nem pördül meg, hanem viszonylag gyorsan megáll. A rövidebb fékút pedig életet menthet, ha hirtelen elénk toppan valaki, akire nem számítottunk az adott helyen. Az ABS funkciója viszonylag egyszerűen megérthető: az igen praktikus és hasznos szerkezet nem engedi, hogy a kerekek a fékezés pillanatában teljesen leblokkoljanak, hanem engedi a továbbgördülést apránként, rövid szakaszokban, hogy az autót stabilan tartsa, míg az teljesen meg nem áll.

Ezért kell arról gondoskodnunk, hogy az ABS működése kifogástalan legyen és ehhez az ABS kocka hibátlan állapota elengedhetetlen. De nézzük csak, mit is tehetünk akkor, ha az alábbi jeleket tapasztaljuk és ebből arra következtethetünk, hogy az ABS kocka meghibásodott:

  • szivárog a fékfolyadék,
  • becsúszik, beesik a fékpedál,
  • lejjebb fog a fék,
  • fékezésnél az autó kipördül.

Egyből böngészni kezdünk az interneten, vagy a szerelőnkhöz fordulunk. Amit megoldásként találhatunk, mégsem javasolt lépés: új ABS kockát vásárolni vagy bontott alkatrészt beszerezni. Az első azért nem szerencsés, mert túl drága, a második pedig azért nem jó, mert valószínűleg hamarosan újra ugyanezzel a hibával szembesülünk.

A legjobb, amit tehetünk, hogy javított cseredarabot szereltetünk be az erre szakosodott Rewo Pro Kft. műhelyébe, vagy megrendeljük tőlük a cseredarabot és saját szerelőnkkel beszereltetjük. Érdemes megnézni, hogy ez mennyibe kerül, mert nem is fogunk tovább azon gondolkodni, hogy megéri -e ezt a megoldást választani.