Az energia megtakarítás egyre komolyabb kérdéskörré válik a mindennapokban, amiért egyszerű módszerekkel is sokat lehet tenni. Az ablakszigetelés ebből a szempontból meghatározó. A megtermelt hőenergia jelentős része a falakon, illetve a nyílászárókon keresztül vész el. Amennyiben sikerült a tartószerkezeteket kívülről vagy belülről megfelelően szigetelni, akkor következhet az ajtók és ablakok cseréje, felújítása a hatékonyság növelése érdekben. A végeredmény egy kellemes belső környezet lesz, ami alacsony költségek mellett kifűthető és ilyen módon komoly összegek takaríthatók meg.

Miként történhet a fa ablakszigetelés?

Bár egyre inkább elterjedtek a műanyag kerettel rendelkező, több légkamrás típusok, a hagyományos fából készült kétszárnyú, dupla elrendezésű ablakok még mindig számos ingatlanban feltűnnek. Ha nem feltétlen szeretne valaki megválni, az amúgy kedvelt és megszokott nyílászárótól, akkor esély kínálkozik a szigetelés hatékony felújítására is. A fa idővel vetemedhet, megreped és deformálódik, így kisebb-nagyobb rések jelenhetnek meg a kereten. Az ablakszigetelés alkalmával ezek a részek kitölthetők speciális szigetelőanyagokkal, amik visszaadják az eredeti jó csatlakozást és nem engedik a hideget be. Az éjszakánként hallható és érezhető huzat ilyen formában megszűnik és a fűtési költségek jelentősen mérséklődnek. Bár saját kezűleg is megoldható ez a fajta ablakszigetelés, megéri szakemberre bízni az eredményesség érdekében.

Műanyag ablakszigetelés egyszerűen

A modern, termopán nyílászárók esetében, ha gyártás alkalmával nem történt hiba, valamint a beépítés szakszerűen folyt, akkor a szigetelés nagyon magas színvonalú. Minél több légkamrából áll a keret, annál előnyösebb a hatás. Az üveg esetében a lapok közé befújt gáz minősége, mennyisége mellett a felület rétegeinek, száma, vastagsága szintén meghatározó. A gyengébb kivitelek esetében az ablakszigetelés fokozható azzal, ha speciális fólia lesz ragasztva az üvegre. Ilyen módon csökkenthető a hő áteresztés képessége, valamint nyári hónapokban az árnyékolás szintje növelhető, ami legalább akkora jelentőséggel bír.