A biztosíték tábla cseréje erősen ajánlott, ha a régi, mára elavult technológia szerint készült. Napjainkban a megfelelő elektromos hálózat kialakítása az otthonainkban kiemelten fontos, mivel egyre több árammal működő háztartási eszközt használunk. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a háztartások áramigénye – a régi, olvadó biztosítékkal ellátott típusok ebben a helyzetben már nem jelentenek biztonságos megoldást. Nézzük is meg röviden, hogy mi a biztosíték tábla szerepe az elektromos hálózatban és miért fontos egy modern, korszerű típus használata!

A biztosíték tábla szerepe

A régebbi típusú hálózatokban egyetlen biztosítódoboz található, amely egymás mellett tartalmazza a főkapcsolót és az összes különálló áramkör olva­dóbiztosítóját. Ezzel szemben a modern biztosítótábla, az olvadásbiztosítók helyett minden áramkör vonatkozásában külön kismegszakítóval rendelkezik. Ezek szerepe, hogy zárlat vagy túlterhelés esetén megvédjék az elektromos hálózatot és megszakítsák azt az adott áramkört. Ezzel egyfelől az egész rendszert védik a súlyosabb következményektől, másfelől pedig ezzel a módszerrel könnyebben beazonosíthatóvá válik a probléma forrása, hiszen csak azt az áramkört fogja megszakítani, ahol gond lépett fel, például valamelyik arra csatlakoztatott háztartási berendezéssel.

A biztosíték tábla másik fontos alkatrésze az áramvédő kapcsoló, más nevén a Fi-relé. Ennek röviden a lényege, hogy felismeri, ha a rendszerbe belépő és abba visszafolyó áram között egyenlőtlenség van és azonnal megszakítja az áramkört. Ha például megérintenénk egy zárlatos berendezést, akkor a fi-relé érzékeli az áramveszteséget és lekapcsolja a hálózatot, ezáltal védve minket egy súlyosabb áramütéstől. De hasonló védelmet nyújt akkor is, amikor például a nem megfelelő szigetelésből adódik áramveszteség, ezzel megelőzve az esetleges tűzesetek kialakulását.

A biztonságos elektromos hálózat saját magunk és elektromos berendezéseink, vagyontárgyaink védelme szempontjából is kiemelten fontos. Ha tehát régebbi típusú, elavult a biztosíték táblánk, érdemes haladéktalanul gondoskodni annak cseréje felől.