A cöliákia, vagy másik, közismertebb nevén, a gluténérzékenység sajnos nem válogat, kortól és nemtől függetlenül érinthet bárkit. A szóban forgó rendellenesség az autoimmun betegségek soraiba tartozik. Míg a cöliákia által kiváltott tüneteket kordában lehet tartani, a betegség sajnos egy életre szól, abból nem lehet végérvényesen kigyógyulni.

A gliadin fehérje felelős a cöliákia kialakulásáért

Vannak, akik egyenlőségjelet tesznek a cöliákia és a lisztérzékenység között, holott ez az állítás egyáltalán nem állja meg a helyét a gyakorlatban. Azok, akiknek a szervezete túlérzékenyen reagál a glutén jelenlétére, tulajdonképpen nem maga a búzaliszt, hanem a glutén egyik fehérjéje, a gliadin jelenlétét képtelenek tolerálni. A glutén pedig (és így a gliadin is) nemcsak a búzában, de többek között a rozsban és az árpában is jelen van. Az érintettek tehát semmi olyan terméket, élelmiszert nem fogyaszthatnak, amelyben glutén található.

Elsősorban az emésztőrendszert érinti

A betegség első jelei elsősorban az emésztőrendszeri panaszokban mutatkoznak meg – ám ez nem aranyszabály. Az autoimmun rendellenesség másként ölt formát a gyerekek és a felnőttek esetében is. Elmondhatjuk, hogy a gyermekek diagnosztizálása jóval könnyebb, hiszen az esetükben többnyire akkor mutatkozik meg a cöliákia, amikor először kerülnek bevezetésre a gluténtartalmú táplálékok az étrendjükbe.

Mi a helyzet a felnőttekkel?

Nos, ahogy fent megjegyeztük, a cöliákia felismerése jóval bonyolultabb a felnőttek körében. Az esetükben a betegség kísérő szimptómái valamilyen teljesen más jellegű problémát is sugallhatnak (például neurológiai betegségeket). Az sem könnyíti meg a dolgot, hogy maguknak a tüneteknek az intenzivitása is egyénenként eltérő.

Gluténérzékenység – hogyan nyerhetünk bizonyosságot?

Az öndiagnózis nem diagnózis – kérjük szakorvos segítséget, ha felmerült bennünk a gluténérzékenység gyanúja, aki tesztet készítve azonnal igazolhatja vagy cáfolhatja a sejtésünket. Fontos tudni, hogy a cöliákia által kiváltott tüneteket teljesen vissza lehet szorítani, ehhez viszont az étkezési szokásaink, így az életmódunk teljes megreformálása szükségeltetik.