Rögtön az első kérdés, amit felteszel magadnak, léteznek még kompakt mérettel rendelkező mobilok? Hiszen sokan nem szeretik, ha kis kezükben féltégla méretű telefonokkal kell harcolniuk nap mint nap. Ezért megnéztük, hogy melyek a piacon a legjobb mobiltelefonok, amelyek tökéletesen illeszkednek a kisebb tenyérbe. A kis mobiltelefon kiválasztása során logikusan a méret a legfontosabb. Praktikus, jobban elfér a zsebben vagy a válltáskában, és egy kézzel is könnyen használható. Ennek azonban vannak hátrányai is, ha élvezni szeretnéd a multimédiás tartalmakat, akkor válaszd a nagy kijelzővel rendelkező mobilokat.

Bármilyen mobilt is válassz, soha ne feledkezz meg a képernyő megfelelő védelméről. Ehhez válassz kijelzővédő fóliát a www.kijelzovedofila.hu webáruházból. Miért? Mert gondolom húsért a henteshez mész, ha minőségi telefon kiegészítőkre van szükséged, akkor pedig a legjobb, ha a ProtectFol webáruházat választod.

2022-ben léteznek még kicsi okostelefonok? Igen, kaphatók, az igaz, hogy nem olyan széles a választék. Sok gyártó a 6 hüvelyk feletti kijelzők irányába fejleszt, de azért vannak kivételek, például a Samsung Galaxy S22, a Galaxy Z Flip 3 vagy az iPhone 13 Mini, az Asus Zenfone 9 vagy a Sony Xperia 10 IV. Ezeket a modelleket nézd meg alaposan, ha kisméretű okostelefont szeretnél vásárolni!

Hol a határ egy nagy és egy kicsi mobiltelefon között?

Ez szubjektív, de mi a 6 hüvelyknél húztuk meg a határt. Viszont mikor ezen tulajdonság alapján választasz telefont, ne csak a méretet vedd alapul. Ügyelj arra is, hogy egyensúly legyen a minőség és a kompakt kialakítás között. Az az álláspontunk, hogy 2022-ben senki se fogadja el, hogy egy kisebb telefon a legjobb esetben is a zászlóshajó karcsúsított változata! Ne köss kompromisszumot a méret és a teljesítmény között. Korábban az volt a bevett szokás, hogy egy kisméretű okostelefon vásárlásakor elsősorban arra figyelünk, hogy az mennyire praktikus. De ez már a múlt. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyeket érdemes végiggondolnod, mielőtt új mobiltelefont vásárolsz.

Teljesítmény:

Ügyelj arra, hogy ne hagyd magad elkápráztatni a csúcskészülékkel, majd aztán megvásárolod a gyengébb teljesítménnyel rendelkező változatot. A fent felsorolt telefonok közül azonban mindannyian olyan készülékek, amelyek rendkívül erős teljesítményt garantálnak. Amit azonban figyelembe kell venned, a mobiltelefon erős teljesítménye gyakran ennek megfelelő hőfejlődést okoz. Minél nagyobb egy okostelefon, annál jobban elvezeti a hőt. De nézzünk is egy-két példát:  A Samsung Galaxy Z Flip 3 Qualcomm Snapdragon 888 processzorral fut, amely 256 GB ROM-mal rendelkezik, és szándékosan hagytam másodjára az iPhone-t, amely akár 512 GB ROM-mal is hazavihető.

Kamerák:

A teljesítményhez hasonlóan a kisebb okostelefonok kamerái is gyakran szenvednek attól, hogy a kamerák a nagy testvéreik karcsúsított változatai. Elméletileg nem érhet hátrány, ha a fenti mobilok közül választasz, mert fényképezéskor ezek a mobiltelefonok is kiváló képet, videót készítenek. Erre talán a legjobb példa a Samsung Galaxy S22, amely hármas kamerájával a következő teljesítményre képes:

fő kamera: 50 MP, ultra széles látószög: 12 MP, teleobjektív kamera: 10 MP.

Akkumulátor:

A kisebb méretéből adódóan kevesebb hely jut az akkumulátornak. Természetesen az akkumulátor mérete önmagában nem határozza meg, hogy mennyi ideig bírja az okostelefon egy töltéssel, ebben az alkatrészek és a szoftver hatékonysága is szerepet játszik. De vedd azt figyelembe, hogy a kompakt mobiltelefonokkal gyakran 4000 mAh-nál is kevesebb energia párosul. Ebben talán a felsorolt készülékek közül a Sony Xperia a legjobb, a maga 5000 mAh teljesítményével.