Ha lakást vásárolunk, vagy meglévő lakóhelyünket szeretnénk rendbehozni, akkor a bűvös szó a lakásfelújítás. Ez olyasmi, amihez mindannyian vonakodunk hozzáfogni, hiszen felfordulással és költségekkel jár. Felborul megszokott életünk, letakart bútorokat, dobozokat kell kerülgetni, amitől a komfort érzetünk is felborul.

Az első eldöntendő kérdés ilyen esetekben, hogy mesterekre bízzuk a dolgot, vagy a jó öreg “csináld magad mozgalom” jegyében mi magunk vágunk bele ebbe az egyedi kalandba. Nyilvánvalóan, mindkét hozzállásnak megvan az előnye és a hátránya. A mester rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, amit viszont meg kell fizetni, nekünk többnyire szükséges utánaolvasni és tanulni, viszont így olcsóbban jöhetünk ki a dologból.

Ami azonban mindkét esetben elengedhetetlen, az a megfelelő alapanyagok beszerzése a felújításhoz. Ehhez ma már nem kell üzleteket körbelátogatnunk, számos nagyszerű online shop érhető el, ahol meg tudjuk vásárolni például a nyílászárókat, redőnyöket, homlokzati rendszereket, elég ha a www.aluprof.com/hu hivatkozásra kattintunk. A saját magunk által elvégzett felújításhoz pedig ajánlatos elővigyázatosan, pontos tervezéssel hozzálátni, hogy elkerüljük a bosszúságokat. Ehhez adunk most három tippet.

Készíts terveket

A felújítási folyamat első és egyik legfontosabb lépése a tervezés. Nyilván menet közben lesznek váratlan problémák, szükség lesz további anyagok beszerzésére, de ha lépésenként megtervezzük a felújítást, nem fogunk elveszni a részletekben és elkerülhetjük, hogy káoszba fulladjon a munka. Ennek keretében ajánlatos megosztani az elképzeléseidet egy építési szakértővel, a csapokról egy vízvezeték-szerelővel egyeztetni, a szoba színéről, annak kikeveréséről pedig egy szobafestővel. A tapasztalattól nincs hasznosabb segítség, a gyakorlott mesterek pedig már több tíz vagy több száz alkalommal alkalmaztak egy-egy megoldási módszert, úgyhogy a tőlük kapott jó tanács aranyat érhet.

Kezdd apró lépésekkel

Ha még nem végeztél lakásfelújítást, nem kell rögtön a legnehezebb dologgal kezdeni, ajánlatos az apróbb dolgokat először elvégezni. A túlzott magabiztosság, a túl nagy feladat bevállalása könnyen vezethet oda, hogy végül drágább lesz a leves, mint a hús, elszúrunk valamit, ami komoly költségekkel járhat. Például, ha beszereztél egy jó kis körfűrészt, nem kell rögtön a megvásárolt anyagba belevágni, előtte gyakorolj valami máson. A komolyabb munkafolyamatokról kérdezz ismerősöktől, nézz YouTube videókat, így nagyobb valószínűséggel tudod hibátlanul elvégezni a feladatot.

Tarts tisztaságot a munkakörnyezetben

A felújítás ritkán tiszta munka, gyakran szembesülünk azzal, hogy az elképzelésünk megvalósítása bontással, törmelékkel, porral, piszokkal jár. A bontáshoz is alaposan fel kell készülni. Mielőtt a vésővel a falba vágnánk, mindenképp kapcsoljuk ki az áramot, nehogy eltaláljunk egy villamos vezetéket, illetve, ha fürdőszobai vagy konyhai munkálatokról van szó, a vizet sem árt kikapcsolni. Mindezeken túl pedig fontos tanács, hogy minden ilyen munka befejezése után takaríts fel, tüntesd el a romokat. Így jobban átlátod a munkát, nem kell egyben, a végén elvégezni a takarítást és a felfordulásban például a szerszámok se keverednek el.