A gyógytorna hallatán leginkább valamilyen sérülés, baleset utáni rehabilitációra vagy az idős korúak mozgásszervi panaszainak enyhítésére gondolunk. Pedig ennél sokkal nagyobb az a réteg, akinek javasolt lehet.

Kezdjük a legkisebbekkel. Velük leginkább akkor találkozunk a gyógytornásznál, ha veleszületett vagy idejekorán szerzett fejlődési rendellenességgel kell megküzdeniük. Csupán néhány példa erre a veleszületett csípőficam, a Scheuermann-kór, esetleg a gerincferdülés.

Az utóbbi már a kamasz korosztályt is erősen érinti. A fejlődés közben alakuló csontozatra hatással van a mozgás mennyisége, ezért az egészséges fejlődéshez rendszeresnek és megfelelőnek kell lennie a választott sportnak. Az izmok által kifejtett erő az izom-ín összeköttetéseken át a csontok fejlődésére is nagy hatással van. Bizony a kamaszkorra ellustult életmód és a gyors növekedés hamar vezethet a vázizomrendszer deformitásához. Itt pedig már bekapcsolódik az ülő munkát végző réteg is.

A test egyoldalú terhelése bármely korosztálynál tartási rendellenességet okozhat, később gerinc és ízületi betegségekhez vezethet. Sajnos nem csak esztétikai problémáról van szó. Testünkre és belső szerveinkre is negatív hatással lesz a statika megváltozása, amit legjobb elkerülni, de ha már kialakult, akkor mielőbb orvosolni kell. Gyógytorna Budapest területén a Súlypont Ízületklinikán elérhető, ahol olyan gyógymódokat kínálnak, melyek a gerinc és ízületi betegségek okát is megszüntetik.

A speciális, izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó gyógytorna a fentieken kívül ajánlott lehet:

  • műtétek előtt és után,
  • 40 éves kor felett,
  • hosszabb inaktivitás után,
  • és súlyfelesleg esetén is.

Hatására számíthatunk az ízületek élettani körülményeinek javulására, mozgásterjedelmük szélesedésére és a tartási, statikai rendellenességek helyreállítására. Amikor a testtartásért felelős izmok újból a régi formába kerülnek, a mozgásszervi panaszokkal küszködő emberek fellélegezhetnek.