Az, hogy a kutyák jótékonyan hatnak az általános egészségi állapotunkra régóta köztudott tény, nem is beszélve arról, hogy nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre nézve is számos előnye van a kutyatartásnak. Nézzük most meg azokat a legfontosabb területeket, ahol leginkább jótékonyan hat, ha egy kutyával élünk együtt.

A kutya jó hatással van a szívre

Ez pedig nem csak átvitt értelemben, de szó szerint is értendő. Már 1950 óta foglalkoznak szigorúan tudományos szemlélet alapján azzal, hogy a kutyák jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre.

Az elmúlt 70 évben publikált tanulmányokból az derül ki, hogy jóval kevesebb az infarktus a kutyatartók körében. Sőt, azoknál az embereknél, akiket korábban érrendszeri problémákkal kezeltek, majd egy kutyával (is) összekötötték az életüket, hatványozottan gyorsabb a gyógyulás aránya.

A kutatók szerint, magával az állattal való együttélés hat áldásosan a szívünkre és az érrendszerünk állapotára.

A kutya stresszoldó

A fentiekkel összefügg a kutya kiváló stresszoldó hatása, nem véletlenül használják az ebeket hosszú ideje terápiás célra is. Ma már ez olyannyira elismert és elfogadott, hogy ahogy vannak vakvezető kutyák, úgy vannak terápiás kutyák is, amihez az állatnak komoly tanfolyamon kell részt vennie, majd bizonyítványt is kap a végzettségéről.

Ezeket az ebeket például rehabilitációs intézetekben, pszichiátriákon és különböző segítő tevékenységek során alkalmazzák. Az otthoni környezetben tartott kutyák persze nem jártak „egyetemre”, de bizonyított tény, hogy a kutyatartók jóval kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életet élnek, mint azok, akiknek nincsen házi kedvencük.

Az is általánosan elfogadott, hogy a stressz felelős számos betegség kialakulásáért, a szív- és érrendszeri betegségek mellett, felelős például a rákos betegségek kialakulásáért is. A kutyásoknál pedig ezeknek kockázata nagy mértékben csökkenhet.

Segít a krízis helyzetekben

Háborúból visszatért amerikai katonák esetében egyértelműen bizonyították, hogy a kutya nagy mértékben elősegíti a háborús traumákkal való megbirkózást.

A poszttraumás stressz zavarral (PTSD) sokkal gyorsabban megbirkóztak azok, akik mellett volt kutya, mint azok a katonák, akiknél nem alkalmaztak segítő kutyákat a gyógyulás során.

Persze nem kell ilyen szélsőséges példával élni, egy kutya puszta jelenléte jótékonyan hat bármilyen magánéleti krízishelyzetben is. Nem véletlen az sem, hogy az emberek gyakran válás, vagy egy szerettük elvesztése után vásárolnak kutyát.

Kutyával nem leszel magányos

A feltétel nélküli szeretet, amelyet a kutyáktól kapunk nagyban csökkenti a magányosság érzését. Ez nem közvetlenül, de közvetve nagyon is jó hatással van az egészségi állapotunkra.

Hiszen a kutyától kapott szeretet révén kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk. Hatványozottan kevesebb a depresszióban szenvedőknek az aránya azoknál, akik nem egyedül élnek, hanem egy kutyával osztják meg mindennapjaikat.

A mozgás fél egészség

Akinek kutyája van, ha tetszik, ha nem, kénytelen napi szinten mozogni, mivel a kutyát legalább kétszer le kell vinni sétálni. Egy brit tanulmány szerint, a kutyatartók átlagosan, hetente 200 perccel sétálnak, mozognak többet, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük. Ez a 200 perc pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzük fittségünket és támogassuk szervezetünk egészséges működését.

A betegségek kockázata ugyanis jóval alacsonyabb azoknál, akik rendszeresen végeznek valamilyen testmozgást. Arról nem is beszélve, hogy a kutyával való játék, a mentális egészség fenntartásához is nagyban hozzá járul.

Amíg a kedvencünkkel játszunk, addig növekszik a szervezetünk oxitocin és dopamin termelése, amely köztudottan a boldogság érzéséért felelős.

Segíti a demenciát

A demencia, azaz az idős kori elbutulás egy általános, és szomorú jelenség.

Megfigyelték, hogy azon idősöknél, akik kutyát tartanak, a demencia később jelentkezik, az állapot pedig lassabban romlik.

Az ok egész egyszerűen az, hogy oda kell figyelnünk a kutyára, felelősséggel tartozunk érte, illetőleg napi kötelező feladataink vannak vele kapcsolatban. Ezek mind hozzá járulnak ahhoz, hogy az elménket tovább frissen tartsuk.

A kutya növeli a munkateljesítményt

Nem feltétlenül az egészség kategóriába tartozik, de azt is érdemes megemlíteni, hogy a kutyabarát helyeken jelentősen nő a dolgozók munkateljesítménye.

Ezt szintén felmérések igazolják és nem véletlen, hogy Európában egyre több iroda válik kutyabaráttá, vagyis viheti be a dolgozó kedvencét a munkahelyére.

A dolog nem csak kedves, de okos is, hiszen ettől profitábilisabbá válik a cég működése, köszönhetően annak, hogy növekszik az alkalmazott munkateljesítménye.

Összefoglalás

Egy kutyával való együttélés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebben éljünk. Ez a rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett, mentális szinten is megnyilvánul.

A kiegyensúlyozott élet, a kevesebb stressz, számos betegség kockázatát csökkenti, lényegében pedig, aki kutyával él, általában boldogabb is, ami az egészség legfontosabb ismérve.