Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is a mobil felépítmények, ami nem csak a kedvező áruknak, egyszerű összeszerelhetőségüknek köszönhető, hanem annak is, hogy a sokféle megjelenési variációnak köszönhetően immáron könnyedén beilleszthetőek bármilyen otthoni környezetbe.

De mi is az a mobilgarázs?

A mobilgarázs egy egyszerű elemekből álló, gyorsan és bárhol összeszerelhető mobil épület, mely a lopáson, feltörésen túl megvédi a gépjárművet az időjárás viszontagságaitól is.

Mivel az építmény mobil, ezért többnyire nem igényel építési engedélyt sem, de erről mindenképp érdemes az elhelyezést megelőzően utánajárni a helyi építési szabályzatban. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a mobilgarázsnak stabil alap kell, ezért gondoskodnunk kell a garázs méretét legalább 10-15 cm-rel meghaladó beton alapról.

Alapanyagát tekintve hidegen hajlított acélprofilokból készül a váz, erre rögzítik a horganyzott trapézlemezt.

Széleskörű felhasználási lehetőségek

Bár eredeti funkcióját tekintve a mobilgarázs a gépjármű védelmét szolgálta, hamar kiderült, hogy mi mindenre hasznosítható még. Lehet használni tárolóként, hiszen minden háztartásban akadnak olyan dolgok, amelyek ’egyszer még jók lesznek valamire’ vagy fészerként, ahol a szerszámokat és gépeket lehet biztonságosan tárolni.

A felhasználási terület megváltozásával került a hangsúly a minőség és a megjelenés javítására. Megjelent a prémium verzió, melynek váza masszívabb zártszelvény, külső borításként pedig megjelentek az akril bevonatú színes trapézlemezek.

A szerkezeti fejlődéssel egyidőben, a felhasználási igényekhez igazodva elérhetővé váltak további modellek, melyek egyesítették a garázs és tároló funkcióját.

Kialakítás a megrendelő igényei alapján

Ha mobilgarázs vásárlásán gondolkodnak, az első és legfontosabb eldönteni, hogy mire szeretnék használni. Csak garázs vagy tároló is? Egy autónak vagy kettőnek?

Ha tudják mi a cél, ki kell számolni, hogy kb. mekkora alapterületű garázsra van szükség. Ha meghatározott összegű keret áll rendelkezésre, annak megfelelően lehet dönteni a továbbiakról. Alap- vagy prémium szerkezetű legyen? Egyszerű horganyzott, színes, esetleg fahatású trapézlemez borítása legyen?

A garázskapu lehet kifelé nyíló kétszárnyú vagy felfelé billenő – akár automatikával ellátva. Ezen felül további extrákat lehet kérni: extra ajtó bármelyik falra, ablak, ereszcsatorna rendszer.

Ezekkel az extrákkal pedig új felhasználási lehetőség nyílik meg – kialakíthatunk egy műhelyet, hobbi szobát, kisebb szalont vagy más üzlethelyiséget. És mindezt alacsony költségekkel, rövid határidővel, kiemelkedő minőségben!