A ház gyönyörű bejárata arra ösztönöz, hogy lépjünk be, és ismerkedjünk meg a ház tagjaival. Ezt az egész ház felé is közvetíti – a bejárati ajtó az első dolog, amivel a vendégek és a látogatók találkoznak. Ezért érdemes vigyázni az esztétikumukra és jó állapotukra. Még a legszebb és legjobb ajtólapok is kibillenhetnek egy kicsit az egyensúlyukból az idő múlásával, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotukat. Nézze meg, hogyan néz ki egy bejárati ajtó zsanérkezelése, és hogyan kell helyesen elvégezni.

Külső ajtóbeállítás – mikor van rá szükség?

Nyikorog a kültéri ajtók, nem mozog zökkenőmentesen, vagy más alkatrészekbe akad? Itt az ideje, hogy beállítsa a zsanérokat. Az ajtók helytelen nyitása és zárása bosszantó és nagyon idegesítő lehet. Honnan tudja, hogy a probléma a nem megfelelően beállított zsanérokkal van-e? Nézze meg, mi történik az ajtóval, ha a zsanérokat rosszul állítják be:
– az ajtólap nem mozog egyenletesen, a nyitás problémás, és a külső vagy belső ajtó nyitása vagy zárása ellenállást okoz;
– a belső ajtó vagy a bejárati ajtó nyikorog minden nyitáskor vagy záráskor;
– a szárny nem tartja megfelelően az ajtókeretet – hézagok, rések vagy kopások jelennek meg az ajtókereten vagy az ajtón; ez azt is mutatja, hogy a szárny nem nyomódik szorosan a kerethez; a rések az ajtón, napi szinten hőveszteséget okoznak, és itt kell keresni a szigetelés hiányának okát;
– a rosszul ülő külső ajtók az ajtókeret tetején fennakadnak, vagy túl közel vannak a padlóhoz, ami az ajtó megereszkedését okozza.
Ha a fenti problémák bármelyikét tapasztalja, ajtaja beállításra szorul. A külső ajtó beállítása nem nehéz, és Ön is elvégezheti. Egy jól beállított és tesztelt ajtó használata kellemesebb és kényelmesebb lesz.

Bejárati ajtó beállítása – mit kell tudni a beállítás előtt?

Ajtóproblémák a rosszul beállított zsanérokon kívül más okokból is adódhatnak. Mindenképpen ellenőrizze, hogy a készüléket nem használják-e helytelenül, vagy nem volt-e kitéve a hőmérséklettel vagy a páratartalommal kapcsolatos kedvezőtlen körülményeknek. A bejárati ajtók általában ellenállnak a nedvességnek és a túlzott napfénynek, de a túlzás visszafordíthatatlan vetemedéshez vezethet. Próbálja meg megelőzni különösen a páratartalommal kapcsolatos problémákat. A gyakori nyitás szintén vetemedést okozhat. Ha az ajtót intenzíven használják, a rendszeres beállítás elengedhetetlen. A külső ajtókat évente legalább kétszer érdemes beállítani, illetve akkor, ha észreveszi, hogy az ajtó a padlóhoz ütődik, vagy karcolásokat talál az ajtó külső oldalán. Az ajtóval kapcsolatos bármilyen probléma általában könnyen orvosolható, ezért ne habozzon, ha a zsanérokat kell beállítani.

kulteri-ajtok

A bejárati ajtó lépésről lépésre történő beállítása

A bejárati ajtó megfelelő beállításához először is figyelnie kell arra, hogy milyen típusú zsanérokkal van felszerelve az ajtó. A zsanérok beállításához nem kell speciális szerszámokat vásárolnia, csak egy imbuszkulcsra van szüksége.

Csapos zsanérok

A legnépszerűbb zsanértípus a csapos zsanér. A beállításuk attól függ, hogy a felső vagy az alsó zsanért kell-e beállítani. A felső zsanér jobbra vagy balra mozgatja a szárnyat, amennyiben a zsanér felső tengelye be van állítva. Másrészt az alsó zsanér beállítása növeli vagy csökkenti a szárnynak a keretre gyakorolt szorítóerejét. Az alsó zsanér felelős a szárny emeléséért vagy süllyesztéséért. Egy imbuszkulccsal állítsa be a csavarokat, amíg az ajtó megfelelően nem ül. Ne féljen itt egy kicsit kísérletezni, és megnézni, hogyan működnek a beállított zsanérok. Egy ideig tartó beállítás után ellenőrizze a nyitást és a zárást. Ismételje meg a kezelést, amíg a beállított külső ajtók simán futnak, és csukott állapotban nem látszik rés.

Rejtett zsanérok

Ez a zsanér egy speciális dobozban van elhelyezve, amely az ajtólapon lévő lyukba illeszkedik. A beállítás a szárny kinyitása nélkül lehetséges. Egy imbuszkulccsal állítsa be mindhárom csavart úgy, hogy az ajtó simán mozogjon. A türelem, a hatás gyakori ellenőrzése és a finomhangolás rendkívül fontos. A beállítás után ellenőrizze az ajtókeret mindkét oldalát, hogy a nyílászárók nem fedik-e túlságosan az ajtókeretet. Az átfedő szárnyak csúnya foltokat okozhatnak, és idővel csúnyábbá tehetik a bejárati ajtót.

3D zsanér

Ezek az ajtólapba süllyesztett modern zsanérok. A beállítás három síkban végezhető el. A beállításkor ne feledje, hogy a szárny súlyát egyenletesen ossza el ezekre a zsanérokra. Megfelelő beállítással az ajtó jól kiegyensúlyozott, hogy kiküszöbölje a csúnya karcolásokat, az ajtó sima működésű és magas funkcionalitású. Ez a háztartás tagjai számára is kényelmet jelent, és garantálja a hosszú távú jó működést.