A kuszkusz egy egészséges és ízletes alapanyag, amelyet számos ételhez használhatunk. A kuszkusz nagyon sokoldalú, így lehetőség van számos változatos étel elkészítésére. Ebben a cikkben bemutatunk néhány kiváló kuszkusz receptet, amelyeket könnyen elkészíthet otthon.

A kuszkusz története röviden

A kuszkusz egy hagyományos élelmiszer Palesztinából és a közép-keleti régióból, de mára már széles körben ismert és elterjedt szerte a világban. A kuszkusz durumbúzából készül, amelyet először megőrölnek, majd kis golyócskák formájában párolják és szárítanak. A kuszkusz íze semleges, enyhén diós, ami miatt nagyszerűen kombinálható különböző fűszerekkel és ízekkel. Emellett a kuszkusz kiváló forrása a rostnak és a szénhidrátoknak, ami miatt tápláló és egészséges alapanyagnak számít. A kuszkuszt könnyen elkészíthetjük otthon, és számos változatos étel elkészítésére lehet használni, mint például saláták, főételek, vagy akár desszertek.

  1. A kuszkusz elkészítése – alap kuszkusz recept

  • Hozzávalók:
    • 1 csésze kuszkusz
    • 1 csésze forró víz
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 1/2 teáskanál só

Egy tálban összekeverjük a kuszkuszt, az olívaolajat és a sót. Majd hozzáadjuk a forró vizet, és lefedjük a tálunkat. 5 perc után óvatosan átkeverjük a kuszkuszt villával, hogy ne legyenek benne csomók, majd még további 5 percig hagyjuk állni, amíg a kuszkusz teljesen megszívja magát. Egy másik elkészítése lehet, ha 1csésze kuszkuszhoz 2 csésze vizet adunk. Ilyenkor nem kell lefedni.

  1. Zöldséges kuszkusz recept

  • Hozzávalók:
    • 1 csésze kuszkusz
    • 1 csésze forró víz
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 1/2 teáskanál só
    • 1/2 csésze felkockázott sárgarépa
    • 1/2 csésze felkockázott cukkini
    • 1/2 csésze felkockázott paprika
    • 1/2 csésze felkockázott paradicsom
    • 1/4 csésze felkockázott hagyma
    • 1 teáskanál őrölt kömény
    • 1 teáskanál őrölt koriander
    • Friss petrezselyem

Egy tálban összekeverjük a kuszkuszt, az olívaolajat és a sót. Majd hozzáadjuk a forró vizet, és lefedjük a tálunkat. 5 perc után óvatosan átkeverjük a kuszkuszt villával, majd még további 5 percig hagyjuk állni, amíg a kuszkusz teljesen megszívja magát. Közben egy serpenyőben az olívaolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a cukkinit, a paprikát és a hagymát, és 5-7 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és az őrölt köményt, majd további 2-3 percig főzzük. Tálaljuk az elkészült zöldségeket a kuszkuszhoz, majd jól keverjük össze. Tálalás előtt a kuszkusz tetejére szórjunk friss petrezselymet.

  1. Curry-s kuszkusz recept

  • Hozzávalók:
    • 1 csésze kuszkusz
    • 1 csésze forró víz
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 1/2 teáskanál só
    • 1 csésze felkockázott csirkemell
    • 1/2 csésze felkockázott hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
    • 1 evőkanál curry por
    • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
    • 1/2 csésze csirkehúsleves
    • 1/2 csésze apróra vágott paradicsom
    • 1/2 csésze fagyasztott borsó
    • Friss koriander

Egy tálban összekeverjük a kuszkuszt, az olívaolajat és a sót. Majd hozzáadjuk a forró vizet, és lefedjük a tálunkat. 5 perc után óvatosan átkeverjük a kuszkuszt villával, majd még további 5 percig hagyjuk állni, amíg a kuszkusz teljesen megszívja magát. Közben egy serpenyőben az olívaolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és pár percig pirítjuk, amíg az hagyma üveges lesz. Ezután hozzáadjuk a csirkemellet és a curry port, majd 5-7 percig sütjük, amíg a csirkemell átsül. Hozzáadjuk az őrölt római köményt, a csirkehúslevest, a paradicsomot és a borsót, majd további 5-7 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kuszkuszt, és jól összekeverjük. Tálalás előtt a korianderrel díszítjük.

Végszó

A kuszkusz egy egészséges és ízletes alapanyag, amelyből számos változatos étel készíthető. A cikkben bemutattunk néhány alap kuszkusz receptet, valamint két különlegesebb változatot is, a zöldséges és a curry-s kuszkuszt. Próbálja ki ezeket az ízletes és egyszerű recepteket, és fedezze fel a kuszkusz sokoldalúságát.