Sajnos a cukorbetegség tünetei széles spektrumon mozognak, és egyik szimptóma, illetve szövődmény veszélyesebb, mint a másik. A mostani bejegyzésünkben egy sokakat érdeklő, mégis kevés figyelmet kapó témát veszünk górcső alá: a diabéteszes lábat.

De mégis, hogyan alakulnak ki a cukorbetegség tünetei az alsó végtagon? Fontos tisztában lenni azzal, miszerint a cukorbetegség fennállása esetén a betegek perifériás ereinek szenzoros működése károsodik – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott személy kevésbé veszi észre a sérüléseket, hiszen a fájdalomérzete csökkent. Ám ezek az észrevétlen sérülések az esetek döntő többségében mélyebbek és rendkívüli károsító erővel hatnak a szövetekre.

A cukorbetegség tünetei a lábon bőrszárazság, vérkeringési zavarok, sőt, apró fekélyek formájában is tetten érhető. A cukorbetegség tünetei a lábon rendszerint látványosan fehér színű, száraz bőr képében ölt formát az első időszakokban. A diabéteszesek lába ezenkívül hajlamosabb a gombásodásra is. Járásuk bizonytalan, az alsó végtagokban indokolatlan bizsergésérzés jelentkezik.

Az érelmeszesedés okai és kezelési módjai

Az érelmeszesedés okai szintén számosak. A tévhittel ellentétben nem kizárólag az idősebb generáció képviselőit érinti az egészségügyi probléma. Az első jelek általában fejfájás, fülzúgás, egyensúlyproblémák vagy akár trombózis formájában is jelentkezhetnek.

Az érelmeszesedés okai nem csupán genetikai eredetűek – ez is gyakori tévhit egyébként az egészségügyi problémával kapcsolatban. A betegség hátterében állhatnak rossz szokások, helytelen életvitel, nem megfelelő táplálkozási szokások, de akár túlsúly is. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya is hajlamosíthat a betegség kialakulására.

Legyenek bármik is az érelmeszesedés okai, szerencsére jó hír, hogy mind kezelésre, mind megelőzésre mód van, méghozzá a természet erejével, életmódváltással. Tudjuk, hogy megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy már meglévő komoly egészségügyi problémát kezelni. Tökéletes példa erre az érelmeszesedés. Mondjunk le a káros szokásainkról, táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk, sétáljunk nagyokat a szabadban!