Számtalan oka lehet annak, amiért olykor-olykor vagy állandó jelleggel eldugul a zuhanytálca, a WC csésze vagy éppen a mosogató lefolyója. Ha szerencsés helyzetben vagyunk, akkor jó eséllyel csak egy enyhébb dugulással állunk szemben, amit akár mi is orvosolni tudunk, de nem ritka, hogy az eltömődés makacs dugulásba torkollik – ez pedig már mindenképpen segítségért kiált.

Gyors duguláselhárítás a cél? Elhoztuk a legjobb tippeket!

Biztos sokszor hallottuk már, hogy „aki dolgozik, hibázik is”- ez a bölcsesség pedig ugyanúgy megállja a helyét az élet bármely más területén is, például a négy fal között. Gyakran kerül a kezünkbe pumpa például azért, mert:

  • véletlenül beleejtettünk valamit a lefolyóba, de már szem elől tévesztettük,
  • hosszú hetek-hónapok szorgos munkájával elkezdtek lerakódni a különféle a szennyeződések a lefolyó falán, amik az átmérő szűküléséhez vezettek,
  • csemeténk felfedező korszakát éli és beledobott ezt-azt a rendkívül izgalmasnak ígérkező WC csészébe,
  • de az is előfordulhat, hogy egy nap valamiért úgy döntünk, hogy az ebéd maradékát inkább itt akarjuk majd eltüntetni.

A szakemberek nem győzik azonban hangsúlyozni, hogy egy kis odafigyeléssel általában csak a legritkább esetben kell majd duguláselhárítás miatt felkeresnünk valakit. De mit tehetünk, ha már nyakunkba szakadt a baj?

Nézzünk körül otthon!

Amennyiben duguláselhárítás forog kockán, akkor a legtöbb ember a jól bevált házi módszerek után nyúl. A szódabikarbóna és ecet például fillérekbe kerül, és olyan alapvető dolgok, amelyek egészen biztosan ott lapulnak majd a konyha polcunkon. A kettő egyvelegével pedig képesek lehetünk feloldani olyan enyhébb dugulásokat, amiket például ételmaradványok, zsíros szennyeződések vagy tisztítószerek/tisztálkodószerek okoztak. Szintén lehet próbálkozni a forró vizes leöblítéssel, odafigyelve arra, hogy ne égessük meg magunkat – WC csésze esetében azonban elkerülendő, mert elrepedhet tőle! Sokan veszik elő a WC pumpát is, mivel a képződött vákuum hatására elmozgathatjuk az akadályt a helyéről. WC-be pottyant tárgy esetében azonban nem tanácsos a használata, mert bentebb tolhatjuk vele az akadályt.

Hívjunk szakembert!

Fontos leszögezni, hogy a dugulás okának általában se szeri se száma. Nem elég, hogy bárhol felbukkanhat, de olyan jelentéktelennek látszó dolgok is kiválthatják, amikre nem is gondolnánk, az elhárításnál pedig mindegyik lefolyó más eszközt fog igényelni. Ha azonban egyszer megjelent, akkor mindaddig be fogja árnyékolni mindennapjainkat, amíg gyökerestül meg nem szüntetjük a probléma forrását. Gyakori, hogy olyan kivitelezési hiba áll a háttérben, amelyről a tulajdonosok nem is tudnak. Ilyen lehet például a csövek nem megfelelő lejtése, vagy egy elöregedett vízhálózat is. Ahhoz azonban, hogy erre bármiféle rálátásunk legyen, mélyrehatóbb ismeretekre lesz szükségünk – e nélkül ugyanis hiába áldozunk folyamatosan a duguláselhárítás szolgáltatásra, a tünetek visszatérnek majd. A Dénes Építőipari Kft.-nek például modern Rothenberg épületgépészeti eszközök vannak a birtokukban, ha duguláselhárítás miatt keresnénk segítséget, így csatorna kamerázással képesek feltárni az elzáródás pontos okát/lokációját. Nem mellesleg a módszer további nagy előnye, hogy mindezt gyorsan és teljesen felesleges bontási munkálatok nélkül tehetjük meg.