Maga a keresztesvirágú név a cruciferae latin szóból származik, ami a növény kereszt alakú, két-két egymással szemben lévő sziromból álló virágára utal. Ezek zöldségek a Brassica nemzetségbe tartozó ehető növények. Ide tartozik a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a zöldfűszer, a kelkáposzta, a karalábé, a mustárzöld, a retek, a karórépa, a fehérrépa és a vízitorma. A növények magas antioxidáns- és vitamintartalmukról is ismertek, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Milyen előnyei vannak a keresztesvirágú zöldségek fogyasztásának?

Kiváló rost-, vitamin- és ásványi anyag források. Kevés kalóriát és zsírt tartalmaznak, így egészséges választás azok számára, akik fogyni vágynak, vagy egészséges testsúlyukat szeretnék megtartani. Ezenkívül a keresztesvirágúak kiváló forrásai az antioxidánsoknak, amelyek megvédhetik a sejteket, és csökkenthetik egyes krónikus betegségek kockázatát.

Magas a rosttartalmuk, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez. A bennük található szulforafánról kimutatták, hogy serkenti a szervezetet méregtelenítő enzimek termelését, és gátolja a rákos sejtek növekedését. A szulforafánban gazdag élelmiszerek nagymértékben csökkenthetik a kialakult gyulladást, így számos betegség megelőzhető, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az autoimmun betegségek.

Az oxidatív stressz csökkentésében is hasznosak

Amikor az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya a szervezetben megbomlik, oxidatív stressz lép fel, és a szabad gyökök kezdenek dominálni. A káposztafélék szintén segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, ezáltal csökkentik a vastagbélrák, a tüdőrák, a prosztatarák, a mellrák és más típusú rák kockázatát.

Segítenek a méreganyagok kiürítésében

Néhány bizonyíték arra utal, hogy segíthetnek kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből. Ezek a zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek képesek megkötődni a méreganyagokhoz, és elősegítik azok eltávolítását a szervezetből. Ezenkívül magas rosttartalmúak, ami szintén segíthet a méreganyagok eltávolításában a szervezetből.

Emellett segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is

K-vitamint és káliumot is tartalmaznak, amelyek csökkentik a magas vérnyomást és a gyulladást. A halban és zöldségekben (például keresztesvirágú zöldségek és sötétsárga zöldségek) gazdag étrendről szóló tanulmány azt is sugallja, hogy ez összefüggésbe hozható a szervezetben lévő gyulladásjelzők alacsonyabb szintjével.

Hogyan érdemes őket fogyasztani?

Fogyasztásuk esetén néhány dolgot szem előtt kell tartani.
Először is fontos, hogy inkább főzve fogyaszd őket, mint nyersen. A főzés ugyanis lebontja azokat a vegyületeket, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak. Azonban ne főzd túl őket. Kénes illatot bocsáthatnak ki és kellemetlenné válhatnak.

Másodszor, a legjobb, ha más élelmiszerekkel együtt fogyasztod őket, hogy elősegítse a felszívódást. És végül, ügyelj arra, hogy egész nap igyál sok vizet, hogy segíts a szervezetednek lebontani és kiüríteni a zöldségekben lévő vegyületeket.

A keresztesvirágú növények fogyasztásával kapcsolatban van néhány kockázat is. Goitrogéneket tartalmaznak, amelyek olyan vegyületek, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigyhormonok termelését. Ez golyvához vagy a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet. Ezenkívül magas rosttartalmuk miatt, nagy mennyiségben történő fogyasztásuk gyomor-bélrendszeri problémákhoz, például puffadáshoz és gázképződéshez vezethet.