A konyhatervezést nem szabad elkapkodni, pláne nem szabad kizárólag a konyhatervezők fantáziájára bízni. Ők ugyanis nem tudják, hogy nekünk milyen a napi rutinunk, mi az az elrendezés, ami „kézre álló”, és mire van a leggyakrabban szükségünk. Ezért mindig gondoljuk át ezeket, mielőtt belevágnánk. Adunk pár tippet, mire figyeljünk oda!

A magasságok beállítása

Talán ez az egyik legfontosabb, ami ráadásul egészen egyedi lehet. Mielőtt jóváhagynánk a konyhaszekrények terveit, érdemes a háztartásunkban lakók magasságát figyelembe venni. Ez a felső polcok elhelyezésekor és a konyhapult kialakításakor is lényeges szempont. Úgy helyezzük el őket, hogy mindenkinek jó legyen, de – és itt az a „de” nagyon fontos – a leginkább annak legyen kényelmes, aki a legtöbbet mozog a konyhában. Vagyis ha például imádunk főzni és a legtöbbet mi tevékenykedünk a konyhában, akkor főleg a mi magasságunkat vegyük alapul. Annak nincs sok értelme ugyanis, ha mondjuk 156 centiméteres magasságúként a 190 centiméteres családtagunkhoz igazítunk mindent, miközben ő kevésbé szeret a konyhában tevékenykedni.

Modellezzük le a szokásainkat

Egy reggel keljünk fel úgy, hogy a jelenlegi konyhánkban tudatosan mozgunk majd. Mérjük fel, mi az, ami a legjobban kézre esne, hová lehet úgy elhelyezni például a hűtőt, ami azonnal kézre áll nekünk? A konyhatervező szakemberek ebben sem fognak tudni tanácsot adni, ők főleg az átlagos elrendezéseket tervezik meg, de nekünk kell úgy alakítani, hogy tényleg praktikus is legyen. Mérjük tehát fel a saját szokásainkat és tegyünk különbséget is: mi az a mozdulat, amit megváltoztatnánk, és mi az, ami kényelmes?

Hova kerüljön a kütyüknek és apróságoknak való konyhapult és polc?

Megint egy sarkalatos pont, hiszen ami egy balkezesnek bal oldalt jobb, addig a jobbkezesnek fordítva. Persze, meg lehet szokni a rossz elrendezést, de miért is tennénk, ha sokkal jobbat is tervezhetünk helyette? Vegyük tehát végig, hova kerülne a mikró, a kávéfőző, a mosogató és a Dolce Gusto kapszula tartó többek közt. Mekkora polcot és pultot hagyjunk a gyakran használt tárgyainknak tehát? Ezek ugyanis azok a tárgyak, amelyeknek általában nagyobb hely szükséges és mindig kéznél kell legyenek. Azokból kell tehát kiindulnunk, amely eszközöket és tárgyakat a leggyakrabban használunk. Minden mást csak ezután vegyünk számításba a tervezéskor.