A konyhai szőnyegről elsősorban mindenkinek a nagy áruházakban kapható, műanyag hatású konyhába való szőnyegek jutnak eszébe, ami valljuk be, nem feltétlenül túl esztétikus látvány, ráadásul a stílusa meglehetősen kevés konyhába passzol igazán.

 

Létezik azonban a piacon olyan konyhai szőnyeg is, amely messzemenően túlteljesíti a konyhai szőnyegekről alkotott elképzeléseinket. Az úgynevezett Aqua Clean vagy másképpen Easy Clean szennytaszító réteggel kezelt konyhai szőnyegek nem csupán könnyen takaríthatóak, de számos előnyük van a piacon megtalálható többi szőnyeggel szemben. Szerencsére egyre több webshopban találunk ilyen konyhai szőnyeget, széles méret-, és stílusválasztékban.

Az Aqua Clean szennytaszító réteg, ahogyan a neve is sugallja, egy olyan rendkívül vékony védőréteg, amellyel a gyártók a szőnyeg felületét kezelik, és amely teljes mértékben megakadályozza, hogy bármilyen szennyeződés a szőnyeg szálai közé jusson, így az olyan foltok, mint a kávéfolt, a szószok, a vörösbor, de még a zsír és az olaj is maradéktalanul eltávolíthatóak a szőnyeg felületéről. A foltok eltávolításához ráadásul nem szükséges semmiféle tisztítószert használni, csupán tiszta víz segítségével eltüntethetjük még a makacs szennyeződéseket is.

Az Aqua Clean védőréteggel felületkezelt konyhai szőnyegek felületére a rácseppenő ételmaradék, szilárd vagy folyékony folt egyszerűen eltávolítható: csak itassuk fel a foltot egy törlőkendő segítségével, majd öntsünk egy kevés tiszta vizet a szennyeződésre és egy nedves szivacs vagy törlőkendő segítségével körkörös mozdulatokkal maximum néhány perc alatt eltávolíthatjuk a foltot.

Az Aqua Clean rétegnek még egy rendkívül hasznos tulajdonsága is van: a szőnyeget antiallergénné teszi, ugyanis a védőrétegnek köszönhetően a por és a poratka sem tud bejutni a szőnyeg mélyebb rétegeibe, így porszívóval pillanatok alatt megszabadulhatunk a poratkáktól. Végre az allergiások is fellélegezhetnek és bátran vásárolhatnak a konyhájukba számukra ideális színű és stílusú antiallergén konyhai szőnyeget.

Ezen konyhai szőnyegek hátoldala jellemzően egy vékony szilikongumi réteggel van ellátva a biztonságosabb használatért, amely csúszásgátlóként funkcionál, így bátran használhatóak a konyhai szőnyegek, nem kell félni a véletlen elcsúszástól és a konyhai balesetektől.

Összességében az Aqua Clean védőréteggel ellátott konyhai szőnyegek minden szempontból ideálisak a konyhában történő használatra, ráadásul a szőnyegek legtöbbje mosógépben is mosható, így nem kell bajlódni az éves nagytakarításkor a szőnyegek teljes tisztításával vagy az illatuk felfrissítésével, mert a mosógépbe bedobva a kimosott szőnyegek igen gyorsan száradnak és egy nap múltán újra használatba vehetőek és ugyanolyan újszerűek, mint vásárláskor.