A különféle szervezetek rengeteg féle és fajta tevékenységet folytatnak. Egy azonban azonos, mégpedig, hogy természeti erőforrásokat használnak fel, így mindegyik szennyezi a környezetet. Mivel azonban a társadalom egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Föld védelmére, így szeretnék tudni, hogy az adott termék vagy szolgáltatás előállítása során mekkora volt a terhelés. Lássuk, hogy milyen előnyei vannak az ISO 14001 KIR bevezetésének!

A környezetirányítási rendszer fogalma

A KIR alapja az MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány, amely más néven ISO 14001:2015 szabvány. A fogalma szerint egy szervezeti irányítási rendszerének a része, amelynek az a célja, hogy kialakítsa és bevezesse a környezeti politikát a vállalat életébe, kezelje a környezeti tényezőket. Más néven szokták még nevezni környezetmenedszer rendszernek, környezeti management rendszernek, illetve környezetirányítási rendszernek egyaránt.

Többféle előnyt is el lehet érni az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer bevezetésével. Alapvető elvárás ugyanis, hogy a cégek megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. Bizonyítaniuk kell, hogy a működésük nem befolyásolja negatívan a környezetet, tesznek azért, hogy csökkentsék a kibocsátást. Ez azonban kihívást jelenthet, bár lehetőségnek is kiváló, hiszen ma már bizonyítható, hogy egy adott szervezetnek milyen a környezeti felelősségvállalása. Ezáltal kiemelkedhet a többi versenytárs közül, további potenciális ügyfeleket szerezhet.

A KIR rendszer előnyei

A környezettudatos gondolkodás eredménye, hogy a természeti erőforrásokat felhasználások felhasználásából visszavesznek, a környezetszennyezést csökkentik, minimálisra redukálják a terhelést. Mivel kevesebb erőforrásra van szükség, így a bírságok elkerülhetőek, sokkal hatékonyabban működhet az adott szervezet.

Az ISO 14001 rendszer használatával a környezetvédelmi előírások betartásával és figyelembevételével ösztönzik a szervezeteket. Nagy előnye és egyben vonzereje is, hogy ezáltal költséget lehet csökkenteni. A célja a környezet védelme, a termelést és a szolgáltatást a földdel összhangban próbálja előállítani és megvalósítani.

Az ISO rendszer pozitív hatásai a cégekre

  • A környezeti kockázatok csökkentése.
  • Redukálható a környezetszennyezés és a környezetterhelés.
  • Csökken a szennyezés és a véletlen balesetek esélye.
  • Minimálisak lesznek a környezetre való káros hatások, mint a káros anyag kibocsátás, a hulladék és a szennyvizek mennyisége, illetve a légszennyező anyagok kibocsátása.

Ami a gazdasági hatékonyságot illeti, az erőforrások hatékonyabbak lesznek, ami mellé javuló hatásfok társul. A nyersanyag-erőforrások és az energiafelhasználásnak az alacsony szinten tartása képes csökkenteni hosszú távon a működési költségeket, így több pénz marad a kasszában. ezek révén elérhető egy bizonyos vevői elégedettség, hiszen a termelést környezetbaráttá téve csökkenteni lehet a hulladék mennyiségét, ezáltal a hulladékgazdálkodás költségeit. A vállalat emiatt pedig felértékelődik a biztosítóknál és a bankoknál

Egy jól felépített környezetirányítási rendszer hatására mind az új belföldi, mind az export piacok elérhetővé, bővíthetővé, illetve megtarthatóvá válnak. Egy bejezett tanúsítvány nemzetközi tendeken és a helyi üzletfejlesztés kapcsán magas szintű környezetvédelmi megfelelőséget jelent. Amit pedig még mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos költségek jóval átláthatóbbak lesznek általa, így jobban lehet velük számolni. Ez pedig hatással van a büntetések kockázatának csökkentésére, kevesebb bírságra lehet számítani.

Kinek ajánlott az ISO szabvány megszerzése?

A legtöbb esetben a kis, a nagy és a termelő, vagy szolgáltató vállalatoknak lehet hasznos az ISO 14001 szabvány szerinti rendszer tanúsíttatása. A cégektől ez azonban nemcsak a környezeti tudatosság bemutatását jelenti, hanem többek között az erőforrásokkal való tudatos gazdálkodás révén akár pénzügyi erőforrásokat is. Azoknak érdemes megszerezni és alkalmazni, akik szabályozott környezetvédelmi tevékenységet kívánnak végezni, akik célul tűzték ki az integrált irányítási rendszer kialakítását. Emellett hasznos lehet azoknak a szervezeteknek a számára, akik rendszerelmélettel szeretnék a környezeti problémákat kezelni. Alkalmas ugyanis ezek megelőzésére, a már meglévő gondok mérséklésére, esetleg megszüntetésére egyaránt.