Sokunkban felmerülhet a kérdés, amikor fogpótlás válik szükségessé, hogy milyen típusok közül válogathatunk, illetve mi jellemzi ezeket, mégis hogyan érdemes dönteni? Ebben a cikkben bemutatjuk a rendelkezésre álló opciókat.

Természetesen bizonyos típusok kevésbé ajánlottak, ha viszont a Halász Klinika implantátumos fogpótlásai közül választunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk csalódni. A szakemberek kizárólag a magas minőségű, tartós, sok-sok előnyt kínáló változatokat készítik el.

A kivehető implantátumos fogpótlások hátrányai

Ez a típus amiatt nem ajánlott, hogy speciális kialakításánál fogva (hozzáférhetetlenül, “beburkoltan” helyezkedik el az implantátum) gyakorlatilag megszűnik az öntisztuló képessége. Ideális esetben a nyál áramlása részben megtisztítaná az érintett területet, ennek hiányában viszont felgyorsul az ínysorvadás folyamata.

Mivel a kivehető változatok részben az összenyomható ínyen támaszkodnak, így mindig számolni kell ezen a szakaszon a jelentősebb mértékű ínysorvadással, ezzel összhangban pedig fokozódhatnak a fogsor mikromozgásai. Ez jelentősebb igénybevétel az implantátumok számára, ebből kifolyólag rövidebb is az élettartamuk. Nem beszélve arról, hogy egy kivehető megoldás nem is ad olyan fokú kényelmet és magabiztosságot, mint egy fix híd.

A fix implantátumos fogpótlások típusai

Az egyik legégetőbb kérdés, hogy csavarozott vagy ragasztott változat mellett döntsünk? Természetesen a csavarozott jelenti az ideális választást. Sajnos a másik pontatlanabb, egyszerűbb és gyorsabb munkát kíván a szakembertől, ugyanakkor nem jelentenek hosszú távú megoldást, és több hátránnyal is járnak. 

Az implantátum felépítményekre ragasztott koronák esetében számolnunk kell a kialakításból fakadó pontatlanságokkal, amelynek eredményeképpen tisztíthatatlan 1-2 mm-es “lépcsők” keletkezhetnek. Ezeken a területeken panghat az ételmaradék, könnyebben lerakódik a fogkő, és ez már egyenes út az ínygyulladáshoz, fogágysorvadáshoz, majd az implantátum elvesztéséhez. És akkor még nem említettük, hogy a felépítményen lévő ragasztómaradványok is gondot okozhatnak, szintén ínysorvadást, csontdegradációt. Hátrány továbbá, hogy a ragasztott típusok esetében nem eszközölhetőek javítások, korrekciók, ugyanis nem távolíthatók el.

A csavarozott fogpótlások jelentik a legjobb megoldást

Ez esetben csavarozással rögzíthető a fogpótlás az implantátumhoz vagy egy speciális felépítményhez. A Halász Klinika szakemberei ez utóbbit preferálják, noha plusz költséget jelent, azonban így lehet a leghatékonyabb védelmet biztosítani az ínysorvadás ellen, illetve ez a változat számít a legtartósabbnak is. 

Ezen típusok nagyon pontos, precíz munkát igényelnek. Előnyük, hogy könnyen eltávolíthatók, ha módosítás vagy javítás szükséges. Ha tehetjük, mindenképpen emellett tegyük le a voksunkat.