A régi és nem túl jó minőségű ablakok esetében érezhetjük azt, hogy a fűtés által termelt hő vagy nyáron a klíma által termelt hideg kiszökik a lakásból. Sajnos ezekben az esetekben a hőveszteség jelentős és akár a fogyasztás 25-30 százalékkal is emelkedhet. Energiatakarékos ablakok beszerelésével ezzel az energiaveszteséggel nem kell számolnunk és akár pénzt is megtakaríthatunk. Nézzük meg, mire figyeljünk választáskor?

Üvegezés

Ablakcsere során nézzük meg, hogy hány rétegű üvegezéssel kínálják az adott terméket. A régebbi ablakok még csak egy réteg üvegezéssel rendelkeztek, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már akár 3 rétegű üvegezést is választhatunk. Az üvegek közötti részt gázzal töltik meg, így a hőszigetelése is sokkal jobb lesz és a legbelső üvegfelület is meleg marad.

A keretek szigetelése

A legtöbb esetben a műanyag ablakcsere mellett döntenek a háztulajdonosok. Ezek a keretek is könnyen vezetik a hőt és szigetelésüknek köszönhetően sokkal jobban megvédik otthonunkat a hőveszteségtől.

Emissziós bevonatok

Az energiatakarékos ablakoknál egy különleges emissziós bevonatot is alkalmaznak annak érdekében, hogy megakadályozzák a hővisszaverődést. Tulajdonképpen a hőt verik vissza az ablakokról, így a házban vagy lakásban található bútorokat sem tudja kiszívni a nap. A bevonat a kilátást egyáltalán nem akadályozza és nem csökkenti a természetes fény bejutását sem.

Mégis milyen gyártótól érdemes vásárolni?

Ma már nagyon sokan foglalkoznak műanyag ablak gyártással, így az ablakcsere budapest mellett bármelyik másik városban is könnyedén kivitelezhető. Keressük az árucímkéken az energiahatékony megjelölést, hiszen ezek a termékek a legszigorúbb energiahatékonysági szabályoknak is megfelelnek.

Milyen konkrét előnyünk származhat a cseréből?

Kevesebb lesz az energiaveszteség, hiszen télen a hőt bent tartják, nyáron pedig nem engedik kiszökni a légkondicionálók által megtermelt hideg levegőt. Csökken az energiaszámlánk és éves szinten akár több 100 000 Forintot is megtakaríthatunk. Szénlábnyomunkat akár 11 százalékkal is csökkenthetjük, ha a háromrétegű üvegezés mellett döntünk. Csökkenni fog a huzat és a penészedés is. Ezek az ablakok kényelmi szempontokat is képviselnek, hiszen sokkal egyszerűbb karbantartani, mint például egy fa nyílászárót.

Fotók forrása: Canva