Sajnos sok esetben előfordul, hogy eldugul a lefolyó például a konyhában vagy a fürdőszobában. Ez nem túl kellemes élmény, hiszen ekkor nem tudjuk elvégezni a szokásos napi feladatainkat. Ilyenkor érdemes minél előbb megoldást találni a problémára, ami akár lehet egy házi módszer alkalmazása is.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy megoldható-e a lefolyó tisztítás házilag? A válasz az, hogy igen, lehetséges, ha tisztában vagyunk azzal, hogy pontosan mit is kell csinálni.

Mik a duguláselhárítás legfontosabb lépései? Mire kell odafigyelni? A mostani írásunkban ezeket a kérdéseket vesszük górcső alá, hogy egy rövid, de tartalmas útmutatót adjunk.

Lefolyó tisztítás házilag: az első lépések

Mielőtt nekiesnénk a csőhálózat átvizsgálásának, előbb érdemes ránézni a szifonra. Sok esetben ugyanis a probléma nem is a csővezetékben van, hanem közvetlenül a lefolyóban. A szifon tulajdonképpen nem más, mint egy zárószerelvény, aminek az a feladata, hogy megakadályozza a kellemetlen szagok kiszivárgását.

Sajnos az itt ragadt szerves anyagok idővel bomlásnak indulnak. Ez azt jelenti, hogy a szerelvény leszerelésével valószínűleg érezni fogunk egy erősen orrfacsaró illatot. A szifonnak van egy másik nagyon fontos funkciója is, mégpedig az, hogy összegyűjti a nagyobb méretű szennyeződéseket. Gyakran ezek okoznak galibát, ami jó hír, hiszen azok eltávolításával máris megoldottuk a lefolyó tisztítást.

Ha mégis a csőhálózatban van a gond

Előfordulhat, hogy a szifon kitisztítása után is fennáll a dugulás. Ebben az esetben valószínűleg a vezetékben lesz a probléma, de ettől még nem kell azonnal szakembert hívni. A lefolyó tisztítás házilag ilyenkor is lehetséges.

Lehet próbálkozni különböző vegyszerekkel, amiket a lefolyóba kell önteni, majd meg kell várni, míg kifejtik a hatásukat. Ugyanakkor az egyik legegyszerűbb megoldás, ha forró vizet engedünk a lefolyóba. Csak arra kell figyelni, hogy a víz valóban forró legyen, ugyanis csak így tudja feloldani a zsíros lerakódásokat.

Ha még ezek után sem érünk célt, érdemes egy utolsó próbát tenni pumpával is.