A dohánymentes hevítőrúd vagy más néven herbal stick megfelelő, kevésbé káros alternatíva lehet a dohányzás szeánszáról lemondani nem akaróknak. Már Magyarországon is tucatnyi hevítőrúd márka és ízesítés elérhető; egyre több webshopban és boltban kaphatóak a legelterjedtebb hevítőkészülékekkel kompatibilis, apró cigarettára hasonlító herbal stickek.

Mi az a hevítőrúd?

Biztosan te is láttál már a környezetedben olyan személyt, aki hagyományos cigaretta helyett egy toll szerű eszközbe helyezett, miniatűr cigarettához hasonló kis rudacskát szívogat és pöfékel. Ez az úgy nevezett HNB (heat not burn) technológia, melynek a működési elve az, hogy a készülék használatával a dohánytermékben nem zajlik le égési folyamat, a kis elektromos kütyü csak közel 300 Celsius fokra hevíti a töltetet, így abban a töltettől függő aromájú pára és gőz képződik, azt lélegzi be a használója.

Korábban csak az IQOS készülékekhez kapható HEETS termékek voltak elérhetőek a Nemzeti Dohányboltokban, így tévesen a heets név terjedt el a köztudatban. Mivel a HEETS név a Philip Morris cég jogvédett termékneve, így az új, dohánymentes változatok hevítőrúd néven kaphatóak. A cikk írásakor az IQOS mellet számos más gyártó készít hevítőkészülékeket (Glo, Ibuddy, Pluscic, Nutristick, Hitaste. stb), így elmondható, hogy a HNB tecnhológia egyre nagyobb teret hódít magának.

Mivel a hevítőrudak használata közben nincs égés, így füst sem keletkezik. Nem lesz kellemetlen szagú a lehelet és a ruházat, továbbá saját egészségünkön felül nem veszélyeztetjük a környezetünkben lévőket a passzív dohányzás veszélyeivel.

Egészségesebbe a dohánymentes hevítőrudak, mint a hagyományos dohánytermékek?

Mivel a HNB technológia annyira fiatal, nem léteznek a használatával kapcsolatos egészségre ártalmas hatásait hosszú távú vizsgálatok, így nem jelenthető ki, hogy nem károsak. Az bizonyos, hogy az égési folyamat hiánya miatt jóval kevesebb, az égés során keletkező vegyi anyag kerül a szervezetbe, közöttük számos olyan mérgező, vagy rákkeltő hatású vegyület, mint a formaldehid, toluol, kátrány, arzén, szénmonoxid. A herbal stickek használatával egyelőre az a megfelelő kifejezés az lehet, hogy kevésbé károsak. A nikotinsót nem tartalmazó változatok ezen felül segíthetnek a teljes leszokásban is, hiszen a dohányzással kapcsolatos fizikai függőségért a nikotin a felelős, egyes kutatások szerint a kokainnál is erősebb addikciót eredményezhet. A nikotinmentes HNB termékek használatával csökkenthető, vagy fokozatosan leküzdhető a függőség.

Hevítőrúd és hevítőkészülék

Miben különbözik a dohánymentes hevítőrúd a Nemzeti Dohányboltokban kapható hevítőrúdtól?

Egyszerű, hisz a nevében is benne van: nem tartalmaz dohányt. Amíg a dohányboltokban kapható hevítőrudak dohányból készülnek, addig a dohánymentes változatok teafűből és egyéb gyógynövényekből készülnek. Habár egyes gyártók készítenek nikotinsó formájában hozzáadott, nikotint tartalmazó herbal stickeket, de legtöbbjük nem tartalmaz nikotint, így megfelelő lehet azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak lemondani a dohányzás szertartásáról, de felhagynának a hagyományos dohánytermékek fogyasztásával.

A nagyobb dohánygyártók egyelőre ragaszkodnak a dohánytartalmú hevítőrudak gyártásához, de például a Hevítőrudas webshopban tucatnyi dohánymentes márka és legkülönfélébb ízesítésű hevítőrúd elérhető. Az általában teafüvet, gyógynövényeket és természetes aromákat tartalmazó herbal stickek között találhatunk úgynevezett pattintós, vagy más néven blast típusúakat is, melyek filterébe egy apró aromagolyót applikálnak a gyártók. A fogyasztás előtt, vagy közben elpattintott golyócskából kiáramló aromás folyadék még intenzívebbé teszi a pára ízét és illatát. A legfeljebb 2 mg nikotint tartalmazó termékek azoknak lehet jó választás, akik ragaszkodnak a nikotin fiziológiai hatásaihoz, illetve nehezen viselik a leszokással járó igen komoly elvonási tüneteket

Sajnos, a fizikai függőség mellet a legtöbb dohányosnak a lelki függőség leküzdése is komoly gondot okoz. Gondoljunk csak a reggeli kávé mellé elfogyasztott cigaretta szeánszára, vagy a munkahelyi közös cigiszünetek szociális élményére, vagy a baráti sörözések alkalmával elpöfékelt cigarettákra! A legjobb megoldást kétségtelenül a teljes leszokás jelenti, de a leszokáshoz vezető úton fontos lépés lehet a HNB-re való átállás, és ezzel a nikotinbevitel csökkentése, vagy teljes elhagyása.

A dohánytermékek égése közben keletkező anyagokkal kapcsolatosan végzett kutatások korábban 4000 az égés során keletkező új anyagot azonosítottak, de az újabb vizsgálatok 7000 vegyületet említenek, melyek közül közel százról igazolták, hogy az emberi szervezetre veszélyes, vagy rákkeltő hatású. A teljes leszokásban és a nikotinfüggőség leküzdésében a nikotinos rágógumik és tapaszok mellett segíthetnek az omega-3 termékek is.