Mindenki tud muffint sütni. Elvégre csak össze kell keverni a hozzávalókat, a tésztát bele kell önteni a muffin formába és voilá, kész is van! Igen ám, de a receptek között óriási különbségek vannak. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, egy jó muffin alaprecept nélkül nem lesz tökéletes a végeredmény.

Kétféle módszer a tészta kikeveréséhez

Az egyik legjobb muffin alaprecept szerint 9 hozzávalóra van szükségünk. Liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, vaj, tej, tojás és vanília aroma. Ahogy anyáink tanították nekünk, először a száraz majd a nedves hozzávalókat kell összekeverni. Ezen kívül nincs semmi szabály, amit mindenképp követnünk kellene.

Ha profin akarjuk csinálni, akkor kétféle módszer közül választhatunk. Az egyik a klasszikus módszer, amit angolul úgy hívunk, hogy mixing method. Ennek az a lényege, hogy a hozzávalókat kézzel keverjük össze. Természetesen csak az után, hogy szétválasztottuk a száraz és nedves alkotóelemeket. Érdemes odafigyelni, hogy miután a kétféle összetevő érintkezett egymással, már ne sokáig keverjük a tésztát. Ez esetben ugyanis megváltozik az állaga.

A másik módszer a creaming method. Ezt az eljárást általában azok választják, akik jobban szeretik a piskóta jellegű tésztát. Abban különbözik a másiktól, hogy a vajat külön kihabosítjuk a cukorral. Ezt követően az összes nedves összetevőt hozzákeverjük, majd jöhetnek a szárazak!

Extra hozzávalókkal még finomabb

A muffin alaprecept szerint a tésztát kedvünk szerint ízesíthetjük. Megbolondíthatjuk gyümölccsel vagy csokoládéval, de magvakkal is finom végeredményt kapunk. Az extra hozzávalók adagolása mindig a tésztakeverés utolsó lépése. Óvatosan keverjük hozzá őket a többi összetevőhöz egy spatula segítségével.

Az arányokra érdemes figyelni. Általában egy bögrénél több plusz hozzávaló nem szokott belekerülni a tésztába. Ez persze függ az ízlésünktől és a többi hozzávaló mennyiségétől is.

A tésztát végül töltsük muffin poharakba vagy egyenesen mehet a kivajazott muffinformába. 190-200 fokon süssük meg őket előmelegített sütőben. Kb. 18-20 perc alatt kész is.