A cserepeslemez alkalmazása egyre szélesebb körben terjed el, nem csupán ipari és mezőgazdasági környezetben, hanem magánházak esetében is egyre többet látni cserepeslemez tetőket. A népszerűség titka abban rejlik, hogy a hagyományos alternatívához képest a cserepeslemez tető jóval több előnnyel rendelkezik. Ráadásul a sok előny mellett az esztétikára sem lehet panasz, hiszen a cserepeslemez tető fajták közt számos típus hasonlít nagy mértékben a hagyományos égetett cserepekre.

A cserepeslemez térhódítása

A cserepeslemezzel való tetőfedés korszerű opció a hagyományos tetőfedő anyagok kiváltására. Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy minek kellene áttérni a jól bevált módszerről erre az újfajta tetőfedő eljárásra. A válasz a rengeteg előny, mely tagadhatatlanul a cserepeslemez felé billenti a mérleg nyelvét.

Az egyik legnagyobb előnye a cserepeslemeznek, hogy sokkal költséghatékonyabb, mint a hagyományos égetett cseréppel való tetőfedés, hiszen sokkal tartósabb, így kevesebbszer kell sort keríteni a tetőfedő anyag komplett cseréjére. Emellett a cserepeslemez kevésbé terheli a tetőszerkezetet, amely így hosszabb élettartam elé nézhet. Sőt, nem is kell feltétlenül a hagyományos megoldásokhoz elengedhetetlen masszív, komoly anyagigényű szerkezetet építeni, amely megint csak a költségek csökkentését jelenti.

Cserepeslemez méretre vágás

A cserepeslemez méreteket a gyártó a megrendelő igényeihez is igazítja. Ez rendkívül előnyös abból a szempontból, hogy nem kell a tetőfedés helyszínén még erre is külön energiát fordítani. A megrendelő által kért, precíz, pontos méreteknek köszönhetően nagyobb, egybefüggő elemeket készít a gyártó, melynek köszönhetően a tetőszerkezet sokkal merevebb és erősebb lesz, mintha égetett cserepekkel lenne borítva a tető.

A gyártó által méretre gyártott cserepeslemez további előnye, hogy a lemezek rögzítése során jóval kevesebb hulladák keletkezik. Ugyanakkor a legnagyobb precizitás és mérés ellenére is előfordulhat, hogy a méret valamiért nem megfelelő vagy formára kell vágni a lemezt. A vágással kapcsolatban mindössze egy aranyszabály áll fenn, még pedig, hogy a vágás során a megfelelő szerszámot használd. Nem csupán a cserepeslemez, hanem minden más acéllemez kapcsán elmondható, hogy a hőhatást keltő szerszámok használatát kerülni kell, mivel könnyen kárt okoznak a cserepeslemezben, még pedig színelváltozás, illetve égési foltok formájában. A cserepeslemez esztétikájának megőrzése érdekében érdemes egyenes vonalban vágó fűrészt vagy lemezollót használni.

Cserepeslemez felhelyezés saját kezűleg

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő méretű cserepes lemezek, akkor megkezdődhet a munka oroszlánrésze. A cserepeslemez felrakása nem sokban különbözik a hullámlemez vagy a trapézlemez felhelyezésétől, sőt gyakorlatilag mindegyik esetében szinte ugyanúgy kell eljárni. A hagyományos tetőfedő technológiákhoz képest minimális szakértelem szükségeltetik a cserepeslemez felhelyezéshez, ezért az ügyes kezű ezermesterek, akár maguk is elvégezhetik a munkát. Ettől függetlenül bármennyire biztos vagy a dolgodban, célszerű bevonni egy szakembert a projektbe, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy azt te elképzelted.