Mindannyiunknak vannak kedvenc zenéi, amiket szívesen hallgatunk, amikor főzünk, takarítunk vagy egy kis pihenésre, kikapcsolódásra vágyunk. Ilyenkor pedig remek szolgálatot tesz egy megfelelő kialakítású hangfal, aminek a segítségével kellő hangerővel és az igényeinknek megfelelő hangzással szólhat a rádió vagy a zenelejátszó.

Ha még nem rendelkezünk vele, akkor felmerülhet a kérdés, hogy melyik hangfalat válasszuk? E tekintetben ugyanis többféle lehetőségünk is van. Az egyik legjobb megoldás az aktív hangfal használata, mert ennek a típusnak számos előnye van. Lássuk, mik ezek!

Mi az aktív hangfal?

Ha szóba kerülnek a hangfalak típusai, akkor két szót biztosan hallunk: aktív és passzív. Ezekkel a jelzőkkel különböztetjük meg ugyanis egymástól a készülékeket attól függően, hogy miként működnek, illetve milyen speciális tulajdonságokkal rendelkeznek. Mit jelent ez?

Az aktív hangfalak jellemzően fel vannak szerelve beépített erősítőkkel, vagyis nincs szükségünk külön elektronikára a hajtásukhoz. Az erősítőket konkrétan azokhoz a készülékekhez tervezik, amibe belekerülnek, így a lehető legjobban kihasználják azok előnyös adottságait. Ezek a típusok kompakt kialakításúak, vagyis kis méretűek, aminek köszönhetően szűkös helyen is elférnek.

A megfelelő hifi hangfalak kiválasztása

Sok esetben a zenéket, rádióműsorokat a hifi készüléken keresztül hallgatjuk, vagyis olyan hangfalakra van szükségünk, amik csatlakoztathatók rá. Mindenképpen olyan hifi hangfalakat érdemes választani, amiknek az oldala nem rezeg túlságosan, amit a megfelelő anyaghasználattal tudnak elérni a gyártók. Egy vinyl burkolattal rendelkező, MDF fából készült modell például remek alternatíva lehet.

Ami a hifi hangfalak kialakítását illeti, vannak fekvő és álló változatok is, illetve méretben is különbözhetnek egymástól. Ezeket figyelembe kell venni, ugyanúgy, ahogy a műszaki adatokat is érdemes áttanulmányozni. Többek között az erősítő teljesítmény, az érzékenység, a frekvencia-átvitel és az impedancia is rengeteget számít.