A tömzsi testű, nyomott pofijú, ráncos bőrű angol bulldog egy igen megosztó kutyafajta. Valaki szerint borzalmasan csúnya, míg mások kifejezetten szépnek és cukinak találják, esetleg maguk is büszke bulldogtulajdonosok. 

Ahogy mondani szokás, ízlések és pofonok, ami viszont biztos, hogy manapság igen népszerű házikedvenc, ezért is lett ő a mai cikkünk fő témája.

Az édes kis bulldogkölyök

Az biztos, hogy kiskutya korában nagyon vicces és aranyos, ahogy csoszog, csetlik-botlik, a bőrébe pedig akár kétszer is beleférne. Viszont az aranyos külső okos buksit takar, ezért érdemes már kölyökként elkezdeni a szabályok megtanítására. 

A fejlődésben lévő szervezetnek sok tápanyagra van szüksége, a Kutyakajas.hu Webáruház Brit tápjai között pedig biztosan megtalálod a kis kedvencednek való eleséget. A Puppy tápok például kimondottan a növendék kutyusok számára készültek, hisz minden olyan összetevőt tartalmaznak, ami elősegíti, hogy szép és egészséges felnőtt bulldoggá váljanak. 

Kölyökként célszerű az állatot szocializálni is, hogy megfelelően viselkedjen más emberekkel, illetve állatokkal. Ahogy az a kiskutyák esetében lenni szokott, biztos lehetsz benne, hogy majd szétrág ezt-azt, de ha rászoktatod arra, hogy a rágókán élje ki eziránti vágyait, akkor azzal elejét veheted a későbbi rongálásoknak. 

A felnőtt szépség

A bulldogok marcona külseje láttán sokan tévesen vonják le azt a következtetést, hogy egy durcás, mogorva kutyáról van szó – ám a jellemük pontosan ennek az ellentéte, ugyanis megfelelő nevelés mellett nagyon barátságos, bohókás állatok. 

Mivel imádnak játszani, ezért jól kijönnek a nagyobb gyerekekkel, bármikor kaphatóak egy kis labdázásra, kergetőzésre, frizbizésre vagy bármilye hasonló mókára. Rövid és lapos orruk miatt viszont nehezen lélegeznek, így hosszú, kimerítő túrákra vagy intenzív sportolásra nem alkalmasak. Illetve alapvetően sem túl atletikusak, ezért nem kerül túl sok energiába lefárasztani őket, de a testfelépítésük miatt előfordulhatnak náluk ízületi és porckorong-elváltozások. 

Az ápolásuk ellenben nem túl időigényes vagy bonyolult, a rövid szőrüket ritkán kell átkefélni, csak arra ügyelj, hogy a bőrredőket rendszeresen törölgesd át nedves kendővel, hogy elkerüld a bőrgomba kialakulását. 

Mire figyelj az etetésnél?

Szerencsére az angol bulldog nem épp egy válogatós fajta (persze minden állat külön egyéniség, így akadhatnak kivételek), így könnyen megtalálhatod a számára ideális eledelt. Ám mivel elég falánk, ezért célszerű nagyobb szemcséjű tápot választani, és egy habzsolásgátló tálból etetni, hogy elkerülhetőek legyenek a gyors evésből fakadó gyomorproblémák. 

A mennyiségre is figyelj oda, ugyanis a legtöbb bulldog nem túl hiperaktív, ellenben a pocakját annál jobban szereti, ez pedig egyenes út az elhízáshoz. Ha jutalomfalattal akarod kényeztetni kedvencedet, akkor ezt kalkuláld bele a napi ételmennyiségbe, hogy elkerüld a túlzott energiabevitelt.