A fülzúgás eleinte nem tűnik veszélyesnek, azonban annál zavaróbb, képes az őrületbe kergetni az embert. Az esetek többségében néhány napig érezzük a kellemetlenséget, de ha a panasz még 2 hét múlva is fennáll, akkor érdemes megkeresni a probléma mögött álló okokat.

A fülzúgás fajtái

A fülzúgás lehet objektív és szubjektív is. Az objektív fülzúgás érdekessége, hogy nemcsak a beteg, hanem az orvos is hallja, mivel általában az izmok összehúzódása vagy valamilyen véráramlás áll a hátterében. A leggyakrabban azonban szubjektív panaszokkal van dolgunk, amikor csak az érintett érzékeli a zavaró hangokat. Ilyenkor olyan dolgokat hall az ember, ami nem hozható összefüggésbe a külső hangforrásokkal. A csengés, zúgás, sípolás valahonnan belülről jön. Bár a tünetek különböző okok miatt jelentkezhetnek, mégis van valami közös bennük: az érintettek érzelmileg fárasztónak és idegesítőnek élik meg a folyamatosan zúgó hangot.

A fülzúgás okai

Tartós fülzúgás alakulhat ki, ha a munkahelyén hangos gépek mellett kell dolgoznia és nem használja a megfelelő zajvédőt, vagy egyszerűen csak hangosan hallgatja a kedvenc zenéit. A túlzott stressz és a kevés pihenés is okozhat fülzúgást. Ha folyton rohanunk, könnyen megtapasztalhatjuk a zavaró hangokat, amelyek éppen otthon, csendes környezetben támadják meg az embert. Az izmok görcsössé és feszültté válnak, a krónikus fáradság pedig megalapozza a folyamatos zúgást. A rengeteg elérhető kezelés mellett, mindig próbáljunk meg sokat pihenni. Sok esetben ugyanis a panaszok elmúlnak megfelelő minőségi és mennyiségű pihenés hatására.

Kiket érint a fülzúgás?

A fülzúgás bármely életkorban jelentkezhet, mégis talán az idősebb korosztály problémája. A fülzúgás nem az idős kor „természetes” velejárója, lehet, és kell is tenni ellene, létezik rá segítség.

Milyen problémákat okoz a kezeletlen fülzúgás?

A tartós fülzúgás sok szempontból rontja az érintettek életminőségét. Alvásproblémákat, kialvatlanságot, állandó fáradtságérzetet okoz, zavarja a figyelemösszpontosítást és a kommunikációt.

Mi lehet a megoldás?

Amennyiben fülzúgást tapasztal, mindenképpen forduljon orvoshoz. Sokszor alapos kivizsgálás sem tudja kideríteni a fülzúgás okait, de Ilyen esetekben sem vagyunk tehetetlenek. Mivel a fülzúgást enyhítheti a mikrokeringés javítása, így az alábbi oldal felkeresése érdekes lehet. Ide kattintva kaphat bővebb információkat a javasolt terápiáról.