Természetesen a terasz- és tetőfedéshez számtalan anyag közül lehet választani, amelyeknek mind megvan a saját előnyük és hátrányuk. Azonban nem hiába számít olyan népszerűnek a polikarbonát trapézlemez, mivel a legtöbb esetben biztos megoldást jelent, egyszerűen lehet alkalmazni és hosszú távon is megállja a helyét.

A polikarbonát trapézlemez előnyei

A beszerzése egyszerűen megoldható a Káplár fatelep tetőfedő anyagainak kínálatából, mindössze pár kattintás alatt leadhatjuk a rendelést. Már csak azért is számít jó választásnak a polikarbonát trapézlemez, mert kiváló a hőszigetelő képessége, a fényáteresztése is megfelelő, a súlya pedig viszonylag csekély a többi változathoz képest. A felhelyezése is nagyon egyszerűen, gyorsan megoldható, mivel nincs szükség különböző bonyolult tartozékokra, valamint nagyobb alátámasztás sem kell hozzá.

A polikarbonát trapézlemez ideális lehet önálló fedésként is, de acéllemezzel is ki lehet egészíteni. Ellenáll a jégesőnek, időtálló és a nagyobb ütéseknek, fizikai behatásoknak is. Teraszfedésre, ipari és mezőgazdasági épületek oldalfalaira, kocsibeállóhoz, pergolára és bevilágító sávokhoz tökéletes választás tud lenni a polikarbonát trapézlemez. Az alatta lévő területet megvédi a külső hatásoktól, UV-szűrő bevonattal is el lehet látni, hogy a nap káros sugaraival szemben is védelmet tudjon nyújtani. Ezzel az egész szerkezetnek az élettartama meghosszabbítható.

Üregkamrás kivitelben is egyaránt elérhető, ahol ezek a kamrák légbuborékokkal vannak kitöltve, hogy jobb legyen a hőszigetelő képessége. Ezt a kialakítást általában télikert, üvegház tetőanyagaként szokás használni, hogy az év minden szakában megfelelő hőmérsékletet biztosítson. A szilárdsága és az ellenálló képessége is nagyobb lesz a polikarbonát trapézlemeznek az üregkamráknak köszönhetően.

Melyiket válasszuk?

A polikarbonát trapézlemezeken belül találhatunk átlátszó és antracit változatot is, amelyek általában a legnépszerűbbek, mivel nagy mennyiségű természetes fényt biztosíthatunk az alatta lévő területnek. Füstszürke és bronz kivitel is elérhető, amit ott érdemes használni, ahol nagyobb napfény elleni védelemre van szükség. Ilyen lehet például egy medencetető vagy egy déli fekvésű terasz is.

Az opál színt pedig kocsibeállókhoz, előtetőkhöz javasolt választani, ahol még erőteljesebb védelemre van szükség a napfénnyel szemben.

Könnyedén összeállíthatunk akár egy komplett kocsibeállót is

Ehhez a polikarbonát trapézlemez mellett szükség lesz még BSH rétegragasztott gerendára is, hogy az legyen a tartóoszlop. Oda kell figyelni a tető dőlésszögére is, hogy a vízelvezetés ideális legyen. 

A gerendatalpot mindenképpen betonalaphoz rögzítsük a maximális stabilitás érdekében. A vázszerkezet elkészülte után pedig jöhet a polikarbonát trapézlemez, aminek a rögzítését leszorító profilokkal kell megoldani.

Kép forrása: kaplarfatelep.hu