A tetőtér sok ház és lakás sajátja, ám nem mindig kerül megfelelően hasznosításra. Sokan ódzkodnak a tető alatti terek beépítésétől, holott ma már számos olyan megoldás áll rendelkezésre, mellyel egyszerűen varázsolható komfortossá egy ilyen helyiség.

Mostoha sorsú helyiségek

Az építészet klasszikusabb időszakában a lakóházak tervezésénél a legegyszerűbb, funkcionális megoldásokra törekedtek, melyet jól mutatnak az adott korszak puritánabb épületei. A műszaki megoldások fejlődésével azonban a mozgástér is bővült, így a tervek is bonyolódtak. Egy időben pedig a felfelé építkezés, az emeletek és tetőterek uralták a tervrajzok és kivitelezések világát. Ez utóbbiak azonban speciális státuszban vannak.

Egy tetőtér ugyanis nem ugyanaz, mint egy emelet, hiszen az már közvetlenül a tetőszerkezet alatt helyezkedik el, mellyel bizonyos speciális körülmények is együtt járnak. Ezért is fordulhatott elő az, hogy sok ház esetében a tetőtér kialakításra került ugyan, de a lakók végül mégsem hasznosították azt. Ezek a helyiségek ugyanakkor nagyon is értékesek, így érdemes lehet figyelmet fordítani rájuk. Az első lépést pedig a Roto tetőablak palettája is jelentheti.

Megfelelő szellőzés és szigetelés

Mivel a tetőterek közvetlenül a tető alatt helyezkednek el, a megfelelő szigetelés és szellőzés kivitelezésére itt már nem kerül sor. Ha valaki nem is kívánja hasznosítani ezeket a helyiségeket, szinte természetes, hogy nem fordít rá figyelmet, ám adott esetben ezek a terek is kifejezetten jól hasznosíthatók, hiszen akár több szoba kialakítására is alkalmasak lehetnek. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő szigetelés és szellőzés megoldása, mely energetikai szempontból sem mindegy.

Ehhez fontos összetevő lehet a tetőablak, mely már önmagában is mindkét szempontot segíti. Egy korszerű, prémium anyagokból összeállított, egyszerűen telepíthető tetőablak ugyanis kiváló szigetelést biztosít, a szobák szellőztetését pedig szintén probléma nélkül oldja meg. Emellett pedig a tetőterek természetes fénnyel való ellátásáért is felel, így lényegében elmondható az, hogy a nyílászárók e speciális típusa a tetőterek hasznosításának egyik legfontosabb alappillére.

Saját igényekre szabva

Mivel egy tetőablak minden tetőtér esszenciális része, talán nem is érdemes sokáig magyarázni, mennyire fontos szereppel bír. Nyílászárók nélkül ugyanis lakóterek sem létezhetnek, így szinte természetes, hogy egy tetőtér felújítása és a szobák kialakítása valahonnan innen indul. Egy korszerű tetőablak pedig arra is lehetőségek ad, hogy minden vásárló személyre szabott megoldást kapjon, adott esetben olyan kiegészítőkkel felruházva, melyek még tovább növelik a kényelmet és az energetikai hatékonyságot.

A tetőablakok jellemzően beépítésre készen érhetők el a forgalmazók kínálatában, így tehát telepítésük sem okoz problémát és nem is kerül sok időbe. A szakértő segítség persze nélkülözhetetlen, hiszen ez képes garantálni a funkcionalitás tökéletességét. A tetőablakra elérhető olyan kiegészítők, mint a sötétítő vagy fényzáró rolók, esetleg hővédő fóliák vagy épp szúnyoghálók pedig a kényelmi szempontokat is figyelembe veszik, így egy tetőtéri helyiség is abszolút teljes értékű lakrésze lehet a háznak.