Az italok világában vannak mesék, mítoszok és legendák. Érdemes ezek közül megismerni néhányat. A cikkben bemutatjuk a legizgalmasabbakat. 

A régmúltban a különleges italok a iDrinks oldaláról szorosan kapcsolódtak különféle rituálékhoz. Például a tibeti buddhisták koponyából faragott csészéből ittak, hogy megbékítsék a haragos isteneket. Mutatjuk a legizgalmasabb ivási rítusokat!

Tudattisztítás és koponyából ivás

A buddhisták szerint a szesz elhomályosítja a tudatot, és megnehezíti a megvilágosodás elérését. Emiatt általában kerülik az alkohol fogyasztását, azonban sok buddhista eszközként használja az alkoholt, hogy megtisztítsa az elméjét. Ezért részt vesznek a „tudatos ivásban”. Néhány kortynál nem isznak többet, mert úgy vélik, hogy a kelleténél több kaotikussá teszi a tudatot.

Van egy ősi szertartás a tibeti buddhistáknál, a kapalából való ivás. Emberi koponya tetejéből faragott szent csészét használnak. A koponyák faragását és díszítését nemesfémekkel és ékszerekkel végzik. Úgy vélik, hogy az alkohol a haragos tibeti istenek megnyugtatására szolgál. Azonban csak tapasztalt lámák ihatnak koponyából, mert a hagyomány szerint a kortyolgatás során megkapják a koponya egykori tulajdonosának karmáját és tudását.

Kleopátra különleges koktélja

Egy ősi egyiptomi történet szerint Kleopátra fogadást kötött Marcus Antoniusszal, a korszak első számú római vezetőjével, miszerint lehetséges-e elkölteni 10 millió sesterciust egyetlen étkezésre. A híres uralkodónő bizonyítani akarta, hogy mekkora vagyonnal rendelkezik, ezért elővett egy pohár ecetet, és a gyöngy fülbevalóját beleejtette. Miután feloldódott, Kleopátra megitta a szürreális koktélt. 

A történetet Plinius írta meg “A természet története” című művében. Prudence Jones, a New Jersey-i Egyetem munkatársa kíváncsi volt arra, hogy ez igaz-e, és elvégezte a kísérletet. Egy 5 karátos gyöngyöt helyezett fehér ecetbe. Nem azonnal, de 24-36 órán belül valóban feloldódott a gyöngy.

Az üveg alján rejtőző kukac elmajszolása

A tequilarajongók közül már biztosan többen is hallottak arról, hogy érdemes elmajszolni az üveg alján rejtőző kukacot. Legalábbis a mexikóiak így vélik. A történetnek van egy apró szépséghibája, mégpedig az, hogy a „tequila féreg” nem a tequilában, hanem a mezcalban található. Ennek sem minden változata rejt kukacot, de például a Monte Alban mezcal igen. Valójában ebbe se férget tesznek, hanem egy helyi molylepke lárváját.

Természetesen nem kötelező mindenáron kukacot fogyasztani a mezcalhoz, enélkül a nem túl bizalomgerjesztő szokás nélkül is élvezhető a temperamentumos tequila, az autentikus füstös mexikói ital. Érdemes ellátogatni az iDrinks oldalára, ahol a tequilák mellett egyéb különleges italok is beszerezhetőek.