Nagyon hasznos, ha a házunk mellett van egy olyan terület is, ami alkalmas arra, hogy különböző növényeket ültessünk oda. A házi kiskertünkben tulajdonképpen bármit termeszthetünk a zöldségektől kezdve a gyümölcsösökig.

Mielőtt azonban bármilyen növényt elültetnénk a földbe, nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal. Például azzal, hogy mely növényeket lehet egymás mellé tenni és melyeket nem. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes kikérni egy szakember véleményét, akinek a tevékenységei között a kerttervezés is szerepel.

A kerttervezés legfontosabb lépése: a növények helyének meghatározása

A kerttervezés során számos dolgot át kell gondolni a tökéletes végeredmény érdekében. Ha zöldségeket is szeretnénk ültetni a területen, akkor azt is tudni kell, hogy vannak olyan fajok, amik egymás mellett sokkal gyorsabban, egészségesebben fejlődnek és vannak, amiket „összeültetve” gátolják egymás növekedését.

A pityóka mellé kerülhet például spenót, karalábé, bab és kapor. Zeller mellé hagyma, bab, spenót, káposzta, uborka és karalábé. Az uborka „jól összefér” a zellerrel, babbal, hagymával, céklával, salátával, petrezselyemmel, káposztával és a karalábéval. Együtt különösen jól megvan a hagyma és a paradicsom, a retek és a saláta, a petrezselyem és a paradicsom, valamint a zeller és a borsó. Ugyanakkor nem jó ötlet a hagymát a bab, a borsót a paradicsom, a krumplit a hagyma mellé tenni és a bab-borsó párosítást is érdemes kerülni, mert különben nem olyan lesz a végeredmény, mint amire számítanánk.

Az automata öntözőrendszer Nyíregyháza városában is telepíthető

Bármilyen zöldségpárosításokat is eszközölünk a kertünkben, nagyon fontos, hogy a növényeinknek biztosítsuk a szükséges vízmennyiséget. A közreműködésünk nélkül, automata módon működő öntözőrendszer Nyíregyháza és más város területén is kialakítható, csak arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő szakembert bízzunk meg a munkával. A veteményeskertek öntözésére általában hagyományos ezőstető megoldást szoktak alkalmazni rotoros vagy spray szórófejekkel.