Amikor napirendre kerül a lakásunk felújítása vagy átalakítása, akkor az egyik legfontosabb feladat a megfelelő világítástechnika megtervezése és létrehozása. Elvégre csak akkor fogjuk elég kényelmesnek és élhetőnek érezni az otthonunkat, ha megfelelő fényviszonyok állnak benne rendelkezésünkre.

A világítás alapvetően kétféle lehet: funkcionális és dekorációs célokat szolgáló, bár ma már nem különül el élesen e két kategória, hiszen számos olyan fényforrás kapható, amivel mindkettő megvalósítható. Ez utóbbiak is fontos szerepet töltenek be, ami nem más, mint a kellemes hangulat megteremtése.

Amennyiben még nem szereztük be az ehhez szükséges fényforrásokat, akkor mindenképpen nézzünk körül a MÖBELIX dekorlámpái között! Ott ugyanis könnyen rátalálhatunk azokra, amelyeket minden tekintetben megfelelőnek érzünk és amik szépen beleillenek a lakásunk enteriőrjébe.

Mit jelent a dekorvilágítás?

Mindenekelőtt magával a fogalommal kell tisztában lennünk. A funkcionális világítás arra szolgál, hogy a mindennapi tevékenységeinkhez – például a főzéshez, olvasáshoz, öltözködéshez, stb. – szükséges, kellő szögből és erősséggel érkező fényt biztosítsák számunkra.

Ezzel szemben a dekorvilágítás egy olyan világítástechnika, amit jellemzően esztétikai – nem pedig funkcionális – célokra szoktunk használni. Ez azt jelenti, hogy a dekorlámpák elsődleges vagy akár egyetlen célja az, hogy hangulatot teremtsenek vagy vizuálisan kiemeljenek, a figyelem középpontjába emeljenek egy-egy területet.

Amikor szóba kerül a dekorvilágítás témája, elsőként sokan azonnal a belső terek világítására gondolnak, pedig az nem korlátozódik le a beltérre. Számos olyan dekorlámpa van, amit kültéren is használhatunk.

Miért jó, ha van dekorvilágítás a lakásunkban?

Sok esetben szükség lehet arra, hogy otthonunkban meghitt hangulatot teremtsünk, például egy romantikus vacsorához, egy beszélgetéshez vagy akár a tévénézéshez. Ha nem rendelkezünk dekorlámpákkal, csak olyan fényforrásokkal, amik funkcionális világításra adnak lehetőséget, akkor a kívánt hangulatot egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudjuk megteremteni.

Emellett pedig azért is nagyon hasznos a dekorvilágítás, mert esztétikailag előnyösebbé tudja tenni a belső tereket. Megvilágíthatjuk például a folyosó falát, a különböző dekorációs tárgyakat, polcokat, képeket, kültéri használat esetén pedig a bejáratot, a sövényt, a lépcsőt vagy az autófeljárót. Bárhova is kerülnek, ott garantáltan felhívják a figyelmet és kiemelik azt, ami szép. 

Használjuk ki a dekorlámpák nyújtotta előnyöket!

Ha tehát szeretnénk egy kicsit meghittebbé, hangulatosabbá tenni az otthonunkat vagy dekorációs célú világítást akarunk létrehozni, akkor a jó minőségű, stílusban is passzoló dekorlámpákkal könnyen megtehetjük.