A pampafű Dél-Amerikából származik, azon is belül elsősorban Argentínában, Brazíliában és Chilében honos. Elsősorban nagyra nővő, különleges megjelenése miatt örvend nagy népszerűségnek a pampafű, melyet akár a kertedbe is ültethetsz, hogy annak egyik éke legyen.

A növény megjelenése

A pampafű akár három méter magasra is képes megnőni, továbbá sűrű kalászokkal rendelkezik. Különleges megjelenése elsősorban a leveleinek köszönhető, melyek hosszúak és karcsúak, így ennek megfelelően akár egy-két méter magasra is felnyújtózik. A levelek jellemzően kékeszöld vagy ezüstös-szürke színekkel rendelkeznek. A kalászvirágzatnak köszönhetően a növény szinte vonzza a tekintetet. A virágzat körülbelül húsz-negyven centiméter maga és piszkos sárga vagy fehér, de némely esetekben rózsaszín színű.

Pampafű a kertedben

Ha már egy ideje érlelődik benned a gondolat, hogy beszerzed ezt a növényt a kertedbe, akkor mindenképp számolnod kell azzal, hogy amellett, hogy magasra nő, egyben nagy helyigénnyel is rendelkezik. Ezzel számolni kell az ültetés során. Főleg a nagyobb kertekben mutat jól a pampafű, a kisebb kertekben sok helyet foglal el, amely idővel problémás lehet, különösen mikor a növény igazán terebélyes lesz.

Akár az utcafrontra is lehet ültetni a növényt, hiszen feltűnő virágzata miatt igazán szép, a járókelők csodájára járhatnak. méreteiből kifolyólag sokan döntenek úgy, hogy a kertbe szoliter csoportot telepítenek, aminek köszönhetően pár év alatt látványos gömbbé fejlődhet.

A pampafű magas fényigénnyel rendelkezik, emiatt célszerű olyan helyre ültetni, ahol bőven éri napfény. Talajigénye rendkívül egyszerű, leginkább a laza, akár homokkal dúsított , tápanyagban gazdag talajt kedveli. A növény magas vízigényű, ezért bőségesen és rendszeresen kell öntözni. Tavasszal kell sort keríteni a pampafű metszésére, amikor megjelenik az új lombozat. Ekkor célszerű visszavágni a régebbi szárakat, hogy az új hajtásoknak biztosított legyen az optimális növekedés. Erről a kertblog.hu weboldalon olvashatsz bővebben!

A pampafű télen

Gyönyörű díszfű a kertedbe: a pampafű. Ahhoz, hogy megőrizze szépségét, alaposan fel kell készítened a télre. A pampafű örökzöld növény, azonban néhány dologra mindenképp ügyelni kell a teleltetés kapcsán. A növény gyökérzete különösen érzékeny a pangó vízre, akár el is fagyhat vagy kirohadhat. Ennek elkerülése érdekében már ősszel neki kell állni felkészíteni a télre, melynek keretein belül jó, ha összekötöd a hosszú leveleket, hogy a víz minél kevésbé jusson el a növény tövéhez.