A fizioterápia egy olyan terápiás módszer, főként mozgásszervi problémákra, mely természeti energiákat (fizikai, kémia) használ fel. Több részre osztható, melynél a csoportosítás általában az emberi szervezetbe bevitt energia alapján történik. Gyakran összekeverik a fizikoterápia kifejezéssel, pedig az, a fizioterápiának csupán egy része, mégpedig az, amelybe csak a fizikai energiát használó módszerek tartoznak, úgymint:

Elektroterápia. Ez az elektromos áram emberi szervezetre kiváltott jótékony hatását használja fel, ezen belül pedig kis-, közép- és nagyfrekvenciás kezelések közül válogathatunk.

Fototerápia. Ez esetben fényből származó energia hatásait használja fel a fizioterápia. Mint például az ultraibolya sugárzás, az infravörös sugárzás és lézerterápia. A felhasznált energia a napfényből is származhat, ez esetben helioterápiának nevezzük.

Termoterápia. A szervezetet érő hőhatások szintén képesek válaszreakciókat kiváltani. A különböző hőmérsékletű energiák más-más hatással vannak a szövetekre, így a fizioterápia a hideg és a meleg hőmérséklet hatásait is előszeretettel használja.

Hidroterápia. Ide soroljuk a fürdőkezeléseket, mely során a víz felhajtóerejét, valamint a hidrosztatikai nyomás tulajdonságait használjuk fel, mint fizioterápiás kezelés. Sokszor azonban leginkább a víz hőmérséklete a meghatározó tényező, így gyakran sorolják a vizes kezeléseket a termoterápiák közé is.

Mechanoterápia. Az aktív és passzív mozgásokat, valamint a mechanikus energiát használó kezelések tartoznak ide, úgymint a masszázs, valamint a fizioterápia legfontosabb része a gyógytorna. A gyógytorna egy nagyon széleskörű kezelési módszer, mely nemcsak terápiaként, de különböző betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Erről (az alábbi linken) többet is olvashatunk, a KEKRA GYÓGYTORNA CENTERUMBAN, pedig egy gyógytornász segítségével ki is próbálhatjuk.

Ha a fenti kezeléseket kiegészítjük az alábbiakkal, akkor nevezhetjük már fizioterápiának, hiszen az alábbiak már kémiai energiák jótékony hatását is felhasználják.

Klímateápia. Éghajlati ingerek, különböző, szervezetre kifejtett hatását alkalmazza.

Balneoterápia. Hasonló elven működik, mint a hidroterápia, azonban a felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás, valamint a hőmérséklet kiváltotta hatások háttérbe szorulnak és a hangsúly a víz összetételére összpontosul. Tehát tulajdonképpen a balneoterápiás kezelések nagy részét a gyógyvízekben történő fürdőkúrák mellett az ivókúrák, valamint az iszapkezelések teszik ki.

Inhalációs kezelések. A fizioterápia ezen ágában a légutakon keresztül a szervezetbe juttatott anyagok fejtik ki hatásukat kezelésként

Mint látjuk a fizioterápia egy elég széleskörű, folyamatosan fejlődő terápiás módszer, mely a mozgásszervi problémák kezelésében nagyon fontos szerepet tölt be, az utóbbi időben pedig már a prevencióban is jelentős helyet foglal el.