Az ágy és a matrac tisztítása komoly feladat, ezért szeretnénk tisztán tartani, amennyire csak lehetséges. A legnehezebb dolgunk a betegápolásnál, gyermekgondozásnál és egyéb problémáknál, mint például inkontinencia esetén van. A gumilepedő olyan vízhatlan lepedő, ami szárazon tartja az ágyat és a matracot, ezáltal hatalmas terhet vesz le a vállunkról.

A vízhatlan lepedő kényelmet biztosít, hiszen nem ereszti át a nedvességet. Ma már sokféle típusa létezik és többféle méretben elérhető a www.erteksziget.hu gyógyászati segédeszköz szaküzletben. Lehet pvc (műanyag), gumi, impregnált frottír, impregnált pamut.

A PVC vagy műanyag lepedő drágábbik kivitele már nagyon lágy anyagú és bőrbarát. Előnye, hogy a nedvességet egyáltalán nem engedi át, hátránya, hogy sajnos nem is szellőzik. A lepedő alá célszerű elhelyezni.

Amennyiben légáteresztő, mégis jó vízzáró képességű lepedőt szeretnénk, akkor a vízhatlan pamutlepedő lesz jó megoldás, főleg akkor, ha gyermek részére szeretnénk megvásárolni. Prémium minőség, ami megmutatkozik használatának egyszerűségében. Praktikus, hiszen kétrétegű, így amíg a gyermek egy puha felülettel érintkezik, addig a másik oldal teljesen elzárja a vizet még az értékes kókuszmatractól is. Emellett átlélegzik, így komfortos, kényelmes megoldás.

Az inkontinencia vagy hasonló problémák esetén a felnőttek inkább az impregnált, körgumis vagy gumifüles rögzítésű, frottírlepedőt használják. Sem a nedvességet, sem a szennyeződést nem engedi át, utánozhatatlan lágyságával és puhaságával tökéletes komfortérzetet nyújt.

A felsorolt megoldások korszerűbbek, mint a hagyományos gumilepedő, ami kiemelkedik felületének fertőtleníthetősége szempontjából, ezért még ma is sokan választják.

Ha vízhatlan lepedőre van szükséged, ezeket a szempontokat vedd figyelembe:

  • Készüljön légáteresztő anyagból, így a felfekvés kockázatát is segít elkerülni.
  • Legyen gyűrődésmentesen ágyazható.
  • Anyaga legyen erős, ne szakadjon könnyen és ne nyúljon.
  • Legyen mosható, fertőtleníthető, hogy sokszor használhassuk.

Legjobb ha gumigyűrűvel rögzíted a matrac széléhez a vízhatlan lepedőt, illetve találsz olyat, ami gumipántos és a matrac sarkához akaszthatod.

Előfordul, hogy csak azért van szükségünk vízhatlan lepedőre, hogy időszakosan megelőzzük a kritikus területen a foltosodást. Ilyenkor elegendő, ha harántlepedőben gondolkodunk vagy mosható betegalátétet választunk. Ezek nagyon praktikus megoldások és valamivel kisebb anyagi ráfordítással járnak.