Amikor beköszönt a szezon, sokan hódolnak a szabadtéri ételkészítésnek, belevetik magukat a grillezés élvezetébe, és egyre többen választják az Ázsiában évezredek óta alkalmazott, de hazánkban még újdonságnak számító kamadókat. 

Jó időben beindul az élet a teraszokon, kertekben egymást érik a kerti összejövetelek, grillpartyk, hiszen enni-inni mindenki szeret, és a közös étkezések összehozzák a társaságokat. A húsok, halak, zöldségek sütésének számos módja létezik, így mindenki preferenciája alapján választhatja ki a számára legszimpatikusabbat, és szerezheti be hozzá a megfelelő eszközöket. 

A választék óriási, vannak, akik a klasszikusokra esküsznek, míg mások fogékonyak az újdonságokra. A grillrajongók figyelmébe ajánljuk a Grillplaza.hu kamado típusú grilljeit!

Nem könnyű a választás

A piacon sokféle, a különböző sütési módoknak megfelelő eszközzel találkozhatunk, faszenes és gáztüzelésű grilleket, kemencéket, kamadókat, szmókereket és OFYR-sütőket kínálnak a szaküzletekben, de a hagyományos bográcsról se feledkezzünk meg. 

Bármelyiket is választjuk, illetve sajátítjuk el a használatát, biztosak lehetünk benne, hogy a családtagok, imerősök értékelni fogják az így készített finomságokat, és gyakran lesz társaságunk a nyári estéken, hétvégéken. A direkt technika révén a hőforrás felett gyorsan készíthetünk szárazabb húsokat, míg az indirekt sütési mód nagyobb darab húsok több órán át tartó főzésével szaftosabb, zamatosabb falatokat eredményez. Hogy kinek melyik lesz a megfelelő? Ki kell próbálni, így a legjobb egy olyan sütőt beszerezni, amely mindkettőt tudja.

A kamado nem egy varánusz

A kamado hallatán elsőre Te is az óriásgyíkra gondoltál? Nos, csak 1 betű az eltérés a két név között, de valójában semmi közük egymáshoz. A kamado egy Ázsiában évezredek óta használt sütési technika, pontosabban az arra szolgáló eszköz, amely a barbecue-hoz áll a legközelebb. 

A 2. világháborút követően amerikai katonák közvetítésével került Japánból az USA-ba, és terjedt el előbb a hazájukban, majd az egész világon. És nem véletlenül, ugyanis fantasztikus ízek, porhanyós, aromás és szaftos húsok előállítására alkalmas. A sütés alacsony hőfokon, ideálisan 100-120℃-on történik egy tojásszerű kerámiaeszközben, amelyben az egyenletes légáramlás révén a hús 6-15 óra alatt készül el. A titok nyitja a megfelelő rub, vagyis szárazpác.

A hollandok büszkesége

Több gyártó is kínál ma már kamadókat, közülük az egyik leghíresebb a holland Bastard, amelyet egyszerű forma és magas minőségű anyagok használata jellemez. 

Jobb, szebb és hatékonyabb, így írható le ez a tojás alakú dizájnos grill, amelynek tervezői megtalálták az egyensúlyt a forma és a funkció között. Sokoldalú eszköz, amely grillezésre, lassú sütésre, füstölésre, főzésre, párolásra, pirításra és akár még pizza készítésére is alkalmas. 

Válaszd a Bastardot az igényeidnek megfelelő kicsi, közepes, kompakt vagy nagy méretben és különféle tartozékokkal, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle a család, a barátok és a magad örömére!