Mivel az örökké tartó autópálya-matricát még nem találták fel, a jogosultság érvényessége bizony egyszer csak lejár. A vármegyei és az éves országos matricánál könnyű a helyzet, hiszen a következő év január 31-ig lehet vele autózni, viszont a rövidebb távú konstrukcióknál lehet kavarodás.

Online már csak azért is érdemes vásárolni, mert az Autopalyamatrica.hu oldalon az autópálya matrica érvényesség lekérdezhető.

 A lekérdezés menete

Néhány pillanat az egész, ha rákattint a fenti linkre. Be kell írni a megadott helyre az autó rendszámát, az országot, amelyben bejegyezték, illetve kell egy e-mail-cím, amin megnézheti a lekérdezés eredményét. Ebből megtudhatja a matrica típusát és érvényességi idejét.

Lényeges tudnivaló, hogy az Autopalyamatrica.hu oldalon nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. oldalán, értékesítési pontjain, illetve partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) beszerzett matricák érvényességét.

Tehát, ha a lekérdezésben nem szerepel az Ön által vásárolt matrica, érdemes felhívni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatát.

A heti, havi és az éves matrica érvényessége

A „heti” matrica igazából 10 napig érvényes, az Ön által megadott kezdőnaptól számított 10. nap éjfélig. Magyarország minden egyes díjköteles útszakaszán lehet vele közlekedni.

A havi matrica a megadott kezdőnaptól a következő hónap ugyanazon napján éjjel 12 óráig érvényes. Amennyiben 31-én vásárol matricát, akkor július és december kivételével a következő hónap 30-a éjfélig utazhat vele.

A Magyarország összes díjköteles útjára érvényes matricatípus az éves e-matrica is. A tárgyév első napjától a következő év január utolsó órájának végéig van érvényben. Évközben is vásárolható természetesen, de az érvényesség vége akkor is a következő év január 31-e. 24 óra lesz, a kezdete pedig a vásárlás napja.

A megyei matrica szinte mindenben úgy működik, mint az éves országos, csak a területi hatály szűkebb, az Ön által kiválasztott vármegye összes útjára érvényes, illetve a szomszédos vármegyékbe átlépve az első csomópontig. Az éves országos matricához hasonlóan, a tárgyév utáni év január 31. 24 óráig ad jogosultságot. Amennyiben év közben vásárol, a vásárlási procedúra lezártától kezdve kap úthasználati lehetőséget.

Ez a konstrukció azoknak ad jelentős kedvezményt, akik az adott évben általában csak behatárolt területen, néhány vármegyében vezetnek autót, és csak elenyésző számban kell esetleg mellé időszakos matricát venniük. A vármegyei matrica tervező segítségével könnyen megállapíthatja, mely matricákra lehet szüksége.

Így kerülje el a büntetést

2024-ben is hatályban maradt az a szabály, hogy a fizetős útra való felhajtást követően 60 percen belül még büntetlenül vehet matricát, ha korábban elmulasztotta, valamint a pótdíjfizetés alól az országos éves matrica megváltásával is mentesülhet.