A tél már fél lábbal megérkezett, ezért, ha még mindig nem készítettük fel rá otthonunk légkondicionáló rendszerét, akkor itt az idő elvégezni ezt a fontos karbantartási feladatot. A klíma minden bizonnyal hónapokon keresztül biztosított élhető körülményeket a nyári forróság során, ezért most rajtunk a sor, hogy viszonozzuk a törődést.

Íme a légkondicionálók téliesítésének legfontosabb lépései:

1. Tegyük rendbe a kültéri egység környékét

A nyári és őszi hónapok során a fák, bokrok és a magasabb fűszálak is benőhetik a klímarendszerek kültéri egységeit, ami a későbbiekben akadályozhatja azok megfelelő működését. Ha például nem megfelelő a légáramlás egy kültéri egység számára, akkor magasabb teljesítménnyel kell működnie, ami több fogyasztást is eredményez.

Távolítsuk tehát el az oda nem illő dolgokat a kültéri egység közeléből, hogy tavasszal már ne kelljen ezzel foglalkoznunk.

2. Takarítsuk le a kültéri egységet

A klímarendszereknek több elemből állnak, amelyek együttes működésükkel segítenek az otthon lehűtésében és felfűtésében. Az egyik ilyen elem a kültéri egység, amelynek hőcserélője, ventilátorai és egyéb alkatrészei távolítják el a hőt a beltéri helységekből.

Az idők során azonban a kültéri egységben nagy mennyiségű kosz és egyéb hulladék gyűlik össze, ami jelentősen korlátozza a rendszer hatékonyságát. Ez persze magasabb villanyszámlához vezet.

Mindenekelőtt kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a berendezést. Ez után egy kerti slag segítségével, alacsony víznyomással mossuk le a külső szerkezetet, a látható részeket, a légáramlással ellentétes irányból. Fontos, hogy ne használjunk túl erős vízsugarat, mert az elgörbítheti a hőcserélő lamelláit.

Mindenképpen olvassuk el a készülék használati utasítását a pontos tisztítási folyamatért, vagy ha nem szeretnénk vizet fújni a berendezésbe, akkor bízzuk ezt a feladatot egy klímaszerelő szakemberre.

3. Takarjuk le a kültéri egységet

A kültéri egység letakarítását követően biztosítanunk kell, hogy a berendezés tiszta is maradjon. A klímatakaró ponyvák pontosan ezt a célt szolgálják, és segítenek megvédeni a légkondicionálókat a kerti hulladéktól, a jégtől és a hótól. Megfelelő klímatakaró hiányában egy jól szellőző ponyva is megteszi majd, amíg nem sikerül rendes takarót szerezni.

A ponyvát fentről kell az egységre húzni, és alul összekötni, illetve rögzíteni a berendezéshez. Ha a ponyvához nem járt rögíztőszíj, akkor egy gumipók vagy nejlonkötél is megfelel a célnak.

4. Állítsuk át a termosztátot

Amennyiben a termosztát a klímarendszerrel is összeköttetésben áll, fontos, hogy a rendszer téliesítését követően frissítsük a beállításokat rajta.

Az időjárási viszonyoktól és az otthon tartózkodók igényeitől függően az első néhány hét során meglehet, hogy többször is állítani kell majd a termosztáton. Először a kívánt hőmérsékletet ajánlott beállítani rajta, majd fél, vagy egy-egy fokkal csökkenteni azt a minimális kényelmes hőfokig. Ez a takarékos működésben is sokat segít majd.

5. Kérjünk általános karbantartást

Mint minden gépezetnek, egy klímarendszernek is rendszeres karbantartásra van szüksége, hogy hatékonyan és sokáig működhessen. Habár egyes alapvető feladatokat a tulajdonos is elvégezhet a saját szabadidejében, semmi sem helyettesítheti egy tapasztalt, profi klímaszerelő szaktudását.

Egy jó klímaszerelő azokat a problémákat is észreveszi, amelyek később sok fejfájáshoz és költséges cserékhez vezetnének. Mindemellett sokkal alaposabban tisztítja majd ki a rendszert, ügyelve a nehezebben elérhető, érzékenyebb alkatrészekre is.

Ha pedig valaki az ellenőrzés után úgy dönt, hogy új légkondicionálóra van szüksége, akkor jó hírünk van, ugyanis a klímaárak gyakran a téli időszakban a legalacsonyabbak!

Kép forrása: Pexels.com/suhel vba