Sohasem lehet túl későn nekiállni a barkácsolásnak. Egyáltalán nem kell rögtön valami eget rengető célt kitűzni, mert általában annak csalódás a vége. Viszont apránként jó ötlet közelebbről is megismerkedni a barkácsolás világával.

Milyen gépeket célszerű beszerezni?

A lelkesedés nagyszerű, de olykor olyan vásárlásokra motiválja az embert, amik nem igazán szükségesek. A barkácsgépek, bár egytől egyig hasznosak, praktikusak, de hirtelen nem ildomos eszközök garmadát beszerezni. A legfőbb kérdés, hogy melyik az a terület a barkácsolásban, ami személyesen érdekesnek, izgalmasnak tűnik? Ha ez megvan, akkor az is körvonalazódhat, hogy melyek azok a berendezések, amik tényleg nem baj, ha nem hiányoznak az otthoni készletből.

Eleinte érdemes egy-egy konkrét feladat elvégzésére fókuszálni. A túlságosan összetett, bonyolult kihívások az elkedvtelenítés nagymesterei. Ráadásul az esetleges sikertelenség, ami azért bekövetkezhet akkor, ha túl nagy fába szalad a fejsze, végképp pontot tehet még a próbálkozások végére is. A fokozatosság elve itt is aranyat ér, pláne ha ez alapján épülnek fel az elvégzendő feladatok.

Kábeles vagy vezeték nélküli?

A barkácsgépek kínálatát végignézve logikusan merülhet fel az a dilemma, hogy melyek azok a konstrukciók, amikben érdemes gondolkodni: a kábellel rendelkező, vagy a vezeték nélküli variációk? Mindkettő fajtának megvan a maga előnye, hátránya. Az akkumulátorról működő varinások teljesítménye alacsonyabb, ugyanakkor a használat a szabad mozgástérnek köszönhetően könnyed, akadálytalan, korlátlan. Ez egyébként felbecsülhetetlen érték, ami eleinte még többet nyomhat a latba. Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy egy aksis gép sohasem fog annyit bírni, mint egy áramról működő. Azaz ha még nagyon lassan mennek a fázisok, akkor kapkodás helyett megéri inkább vezetékes konstrukciót kiszemelni, ami biztos, hogy nem merül le félúton.

Megéri a multifunkcionalitásra hajtani?

Az önmagában nagyon jól hangzik, hogyha egy gép multifunkciós, hiszen az azt jelenti, hogy egyetlen eszköztestben megannyi szerkezet előnye egyesül. Ugyanakkor, amikor az ember még kezdő, amikor minden új, akkor zavaró lehet a túl sok, alapvetően ismeretlen paraméter és funkció. Olykor az egyszerűség többet ad, főleg, amikor tényleg az átláthatóság az, ami célravezetőbb.

Később aztán jöhetnek a kombináltabb berendezések, amik akár két, vagy három szerszám tudását is ötvözik. A szakemberek gyakran hangoztatják, hogy a legjobb minden egyes szerszámot külön kiismerni, megtapasztalni, aztán ha ez megvan, ha a gyakorlat már adott, akkor onnantól kezdve nem okozhat nehézséget a multifunkcionalitás egyrészt kezelése, másrészt kiaknázása, mert az kétségtelen tény, hogy sok lehetőség rejlik benne.

Mikor ildomos belevágni?

A legjobb időpont kétségtelenül a most. A most, amikor adott az inspiráció. A kertben mindig kínálkoznak elvégzendő feladatok, még télen is. A kisebb munkák a fészer, garázs védelmében is megcsinálhatóak, ha meg jó az idő, akkor terepként a természet lágy öle szolgálhat. Várni a tökéletes alkalomra semmiképpen sem kifizetődő taktika, mert tényleg az a legjobb pillanat, ami most van.