Amikor lelkileg egészségesek vagyunk, akkor sokkal nagyobb sikerrel birkózunk meg a napi stressz forrásokkal és sokkal hatékonyabban végezzük el feladatainkat. Lelki nehézségek viszont mindannyiunk életében adódhatnak és az emberek negyedének ebből komolyabbak is kijutnak. Ekkor ütheti fel a fejét a szorongás és depresszió.

Sokan nem tudják, hogy a depresszió mit is takar pontosan. Olyan nincs, hogy pénteken depressziós vagyok, szombaton pedig már minden rendben. A depresszió tartós rossz hangulatban és boldogtalanságban jelentkezik. Egyik figyelmeztető jele mégis lehet a hangulatingadozás.

Hangulatingadozásnál gyakori jelenség, hogy a depressziós tüneteket erősen felhangolt állapot követi, illetve az, hogy ezek átmenet nélkül váltakoznak és a közepes hangulati stádium hiányzik. Az egyik percben még kitörő jó kedvvel tesszük a dolgunkat, majd a következő pillanatban hangulatunk borongóssá válik, tettrekészségünk mélypontra zuhan. Akkor ad komoly figyelemre okot ez a jelenség, ha a hangulatingadozás egyre gyakoribbá válik és egyre hosszabb ideig tart azt leküzdeni. A súlyos letargia olyan állapotot idézhet elő, melyben még a munkánkat sem tudjuk elvégezni és a hangulatingadozások a barátoktól, családtagoktól való eltávolodáshoz vezetnek. Ők leginkább azt élik meg, hogy az érintett kiszámíthatatlan, tehát van, hogy „normális”, van, hogy szóba sem lehet vele állni. Ettől pedig tartani kezdenek.

Mind a depresszió, mind a hangulatingadozás jól orvosolható, hiszen a pszichológus Budapest területén időpontegyeztetés után bárki számára szabadon felkereshető. A terapeuta felderíti a hangulatváltozások okát, felméri a depresszió hátterét és az általa kínált segítő kapcsolat megoldást nyújthat a problémában.

A hangulatváltozások, mint depresszív tünetek hajlamosak a kiújulásra, viszont jó prognózissal bírnak. Mód van megelőző terápiára, így a kedvezőtlen hangulati tünetek elébe mehetünk, megkímélve magunkat és környezetünket a negatív hatásoktól. További információt a pszi.hu oldalon találunk.