A különböző típusú kompresszorok sok helyen felbukkannak, legyen szó háztartásokról, műhelyekről vagy akár nagyobb ipari üzemekről. A kínálatban viszonylag könnyű eligazodni, ám a vásárlás előtt érdemes kicsit megismerni az eszközök típusait és jellemzőiket.

Optimális piaci kínálat

A technológiai fejlődésről sok szempontból szokás beszélni főleg, hogy az utóbbi néhány évtized milyen óriási ugrásokkal haladt. Ez pedig természetesen a különböző szerszámok és berendezések világát is érintették, így e téren is komoly változásoknak lehettünk szemtanúi. Bár sokszor némiképp fű alatt zajlik az evolúció, a végeredmény mégis szembetűnő és egyértelmű. Valahogy így juthattunk el a kompresszorok mai, a végletekig optimalizált és letisztult kínálatához is.

A gázsűrítők tulajdonságait leginkább működési elvük határozza meg, így az évtizedek során az erre alkalmazott technológia esett át a legtöbb változáson. Megoldások jöttek és mentek, mígnem kialakult a ma is aktuális paletta. A kínálatban jelenleg megtalálható dugattyús és csavarkompresszor termékcsaládok a maguk alacsonyabb létszámával is képesek kiszolgálni minden felhasználói igényt, mely nem kis szó. A különbségekkel azonban tisztában kell lenni.

Működésben a teljesítmény

A kompresszorok működési elve sok egyéb tulajdonságukra is hatással van, de ezek között a legfontosabb a teljesítményt. A legegyszerűbb technológiát a dugattyús kompresszorokban dolgozó dugattyúk jelentik, melyek azonban szerényebb teljesítményre és szakaszos működésre képesek. Ehhez képest a csavarkompresszor belsejében két mérnöki precizitással elhelyezett, egymással ellentétesen forgó csavar található, mely folyamatosan nagy teljesítmény leadására képes.

Ennek pedig óriási szerepe van a csavarkompresszor fő alkalmazási területén, vagyis az iparban. Mivel ezeket a berendezéseken sokszor alkalmazzák gyártósori, pneumatikus gépek meghajtására, a szünetmentes működés alapelvárás. Mivel a legkisebb leállás is jelentős anyagi károkat okozhat, a csavarkompresszorok felelőssége meglehetősen nagy, de jellemzően megbírkóznak az ipari támasztotta elvárásokkal.

Otthon az iparban

A működési elv és az ebből fakadó teljesítmény az ár mellett tehát az alkalmazási területet is pontosan meghatározza. A dugattyús kompresszorok ennek megfelelően inkább barkács és hobbi célokra alkalmasak, cserébe azonban beszerzési és üzemeltetési költségeik is rendkívül kedvezőek. A csavarkompresszor kínálat ezzel szemben már jóval komolyabb értéket képvisel, akár anyagi akár teljesítménybeli tekintetben nézzük.

Az ipar számára tehát lényegében csak a csavarkompresszor képes megnyugtató megoldást nyújtani a sűrített levegő igényre. Legyen szó a már említett gyártósori, pneumatikus gépek működtetéséről, minőségellenőrzési feladatokról, tisztítási munkákról vagy akár speciálisabb festési munkákról, a csavarkompresszor szinte biztosan kiállja az ipar próbáját is. Legfejlettebb, mikroprocesszoros változataik pedig akár automatizált gyártási környezetbe is probléma nélkül integrálhatók.