Minden jármű esetében a futómű az egyik legfontosabb berendezés. Ha valami probléma adódik vele, azt azonnal érezni fogjuk. Sokszor felmerül a kérdés, hogy a futómű beállítással mikor kell foglalkozni. A legjobb, ha nem várjuk meg a problémák jelentkezését, és már csak elővigyázatosságból is elmegyünk egy szervizbe.

Hogyan oldható meg a futómű helyes karbantartása?

A Gumiflex a gumicsere mellett más szervizelési feladatokban is tud segíteni. Fontos, hogy a megfelelő szakemberekre bízzuk a járművet, pláne egy olyan művelet esetében, mint amilyen a futómű beállítása. Sokszor még a legtapasztaltabb autótulajdonosok is lehetnek figyelmetlenek és elkövetnek olyan hibákat, amelyeket egyszerűen meg lehet előzni. Sajnos a futóművet is gyakran elhanyagolják, pedig tudatos karbantartással az autó élettartamát is meghosszabbíthatjuk, arról nem is beszélve, hogy a pénztárcánknak is jót teszünk. 

Az első és egyben legfontosabb tanács az, hogy évente legalább egyszer el kell menni ellenőriztetni a futóművet. Gyakran előfordul ugyanis az, hogy vezetés közben semmilyen problémát, furcsa jelenséget nem észlelünk, de a gyakorlatban, az alkatrészek mélyén már vannak sérülések, kialakulófélben lévő hibák. Ha ezeket időben észrevesszük, felfedezi egy szakember, akkor a javítást még olcsón megúszhatjuk, ráadásul a balesetveszély sem áll fenn. 

Ha menet közben történik valami hiba a futóművel, abból könnyen lehet baleset is. Az alapvető ellenőrzéseket ugyan otthon is elvégezhetjük, az autóápolás is megoldható pár egyszerű eszközzel.

Az olyan bonyolult szerkezetek esetében, mint a futómű, szakavatott, tapasztalt szemekre és speciális szerszámokra van szükség. Ez csak egy minőségi szervizben található meg. 

Miért fontos a futómű helyes beállítása?

Vannak olyan árulkodó jelek, amikből egyértelműen következtethetünk a futómű sérülésére, problémájára. Ezek közé tartozik például az, ha kanyarodás után nem áll vissza a kormány középállásba. Ha cserélni kell a felfüggesztést vagy a kormánymű egyes alkatrészeit, akkor szintén szükség lesz a futómű beállítására. A nem egyenletesen kopó gumiabroncsok nagy veszélyt jelentenek, ugyanis egy élesebb kanyar, nagyobb fékezés során megcsúszhat a jármű és akár le is sodródhatunk az útról. 

Arra, hogy mikor kell a futómű beállításával foglalkozni, nincs egy konkrét időintervallum. A legjobb, ha rendszeresen, évente legalább egyszer meglátogatjuk a szakembert. A másik “megoldás” az, ha már észrevettünk valami rendellenességet és azért megyünk szervizbe, de ezt jobb nem megvárni.

Felkészülés a futómű beállítására

Néhány előkészületet muszáj elvégezni, hogy a szakemberek minőségi munkát tudjanak elvégezni. Szedjük ki a plusz súlyokat az autóból, ne legyen semmilyen csomag, táska a csomagtartóban. Egy tengelyen egyforma méretű gumiabroncsok legyenek felhelyezve. Futómű beállítás előtt ajánlott egy teljes ellenőrzést tartani az egész autón.