Sokan túlzásnak érzik az általános ajánlást, miszerint célszerű legalább 2-3 órával a gép indulása előtt kiérni a reptérre. Cikkünkben megindokoljuk, miért is érdemes magunkat tartani ehhez az időtartamhoz, illetve hogy mi történhet, ha mégis későn érkezünk. 

  • A forgalom bármikor okozhat meglepetéseket

Amennyiben taxival, autóval vagy busszal érkezünk a repülőtérre, bármikor keveredhetünk olyan helyzetbe, hogy balesetek, forgalmi dugók miatt csak lassabban tudunk közlekedni, esetleg teljesen el is akadunk. Fontos tehát, hogy soha ne a legjobb eshetőséggel számoljunk!

Autóval való közlekedés esetén kalkulálnunk kell még a parkolás időtartamával is, ami bár nem vesz igénybe sok időt, ha eleve késésben vagyunk, rosszul érinthet bennünket. A Budapest Reptér Parkoló ferihegy parkolás szolgáltatása például egyszerűen, online is lefoglalható, így az utazás napján már nincs más dolgunk, mint lerakni autónkat a megadott helyen. 

Reptéri parkolás igénybevétele esetén mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a parkoló területétől mennyi idő alatt érhető el pontosan a terminál. Amennyiben pedig nem indul az általunk választott parkolóból transzferjárat, járjunk utána, hogy hány perc sétával közelíthető meg az indulási szint. 

  • Kígyózó sor a check-in részen

Ma már sok járatnál megoldható online is a becsekkolás, vannak azonban olyan esetek, amikor nem tudjuk kikerülni a helyszíni check-int. Mivel egy-egy géppel sok esetben több száz ember is utazik, elképzelhető, hogy a reptérre való érkezéskor egy hosszú sor végén találjuk magunkat. 

Egy ilyen szituáció rendkívül stresszes lehet, hiszen az iratok bemutatása, illetve a csomagok feladása sokszor hosszadalmas folyamat. Számítsunk rá, hogy nem minden utastársunk rutinos a repülést tekintve, így lesznek olyan esetek, amikor egyesek hosszú perceket töltenek el a pultnál, növelve ezzel a várakozási időt. 

Az ilyen helyzetekre sajnos nincs más megoldás, mint időben érkezni, hiszen a kialakult sorokat nem tudjuk felgyorsítani. 

  • Ne kezdjük stresszesen a nyaralást

Gondoljunk bele, hogy mióta is várunk erre az utazásra, és mennyi időt töltöttünk el a szervezésével. Ugye nem úgy akarjuk eltölteni az első napot, hogy rohanunk, és feleslegesen idegeskedünk? 

Az utazás nagyon hatékony módja a szürke hétköznapokból történő kiszakadásnak, ezáltal pedig a problémáktól való megszabadulásnak. Ne sajnáljuk hát azt a plusz pár órát, és érkezzünk meg időben!

Ha azzal van a problémánk, hogy nem szeretünk egy helyben ülni és várakozni, erre is van megoldás! A legtöbb repülőtér ugyanis már nemcsak egy állomásként funkcionál, nagy figyelmet szentelnek az utasok szórakoztatására is, így beülhetünk egy finom kávéra, vagy haraphatunk valamit. 

A repülés egy olyan élmény, amiért rengetegen rajonganak, és alig várják, hogy újra elutazhassanak valahová. Ne hagyjuk, hogy ezt a napot beárnyékolja a késésünk miatti rohanás – kezdjük el a nyaralásunkat a reptéren!