Az otthoni felhasználásra szánt fúrt kutak újra reneszánszukat élik, hiszen sokkal kedvezőbb ár-érték arányban például kútvízzel locsolni, mint csapvízzel. Lényeges azonban tudni, hogy kút engedélyeztetés nélkül hazánkban nem valósulhat meg, különben komoly büntetésekkel számolhatunk a későbbiekben.

Miért fontos a kút engedélyeztetés?

Nem véletlen a törvényi szabályozás, melynek legfőbb oka a meglévő tiszta vízkészletek lehető legjobb állapotban történő megőrzése. Miért van erre szükség? Kevesen tudják, de míg az ivóvízkészletünk egy részét felszíni vizekből nyerjük (például a Tisza tisztított vizét), addig egy jelentős hányadát a föld alatt lévő rétegvizekből kapjuk.

Ahhoz, hogy ezeket a vízkészleteket ellenőrzött módon felhasználhassuk, szabályok és előírások betartására van szükség. Ezek az intézkedések elsősorban a víz tisztán tartására irányulnak, ugyanis ha például egy házilag kivitelezett kúttal beszennyezik ezt a víztömeget, az a környék összes kútjára negatív hatással lesz.

A kút létesítésen kívül a jelenkori vízjogi törvények kiterjednek a kút megépítése mellett annak átalakítására, üzemeltetésére és megszüntetésére is engedélyt kell szerezni.

Mikor, honnan és hogyan kérjünk engedélyt?

Alapvetően a kútépítést annak paraméterei alapján külön kategóriákba sorolják, ezekre más-más jogszabályok vonatkoznak. A legegyszerűbb megszerezni azokra a kutakra az engedélyt, amelyek éves vízigénybevétele 500 m3 alatt van, épülettel rendelkező területre épül magánszemély részére, nem érint rétegvizet vagy karsztvizet, valamint ivóvízigény és háztartási igények kielégítésére szolgál. Ebben az esetben a területileg illetékes önkormányzat jegyzői engedélyével és a katasztrófavédelmi igazgatóságtól beszerzett engedéllyel már lehet kutat létesíteni.

Amennyiben a fentebb említett kritériumoktól eltérő feltételek állnak fenn, úgy a kút engedélyeztetés plusz lépéseként már a vízügyi hatóságot is be kell vonni.

Mi a teendő engedély nélkül készült kút esetén?

Pontosan ebből a célból jött létre a kút fennmaradási engedély, amelyet bírság vagy következmény nélkül lehet igényelni, ennek a kezdeményezésnek a határideje 2023 utolsó napja. Az utólagos kút engedélyeztetés megfelelő állapotfelmérést igényel, emellett kútvizsgálati ellenőrzés és állapotfelmérési terv ugyancsak szükséges hozzá.

A létesítési engedélyhez hasonlóan a fennmaradási engedélyt is elegendő a fentebb felsorolt kritériumok alapján kérni, tehát a legtöbb esetben elegendő a helyi jegyzőtől kérni, eltérő esetben a katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell fordulni.

Összességében az engedélykérési eljárás nem kerül pénzbe, viszont a határozathoz a kút pontos paraméterei kellenek, amelyet szakterületi tervezői jogosultsággal rendelkező személy rögzíthet szakvéleménye alapján.

Lehet, hogy összességében bonyolultnak hangzik a kút engedélyeztetés folyamata, ezért szükség esetén a Tender Terv csapata szakértői segítséget nyújt nem csak a létesítés és fennmaradási engedélyek kapcsán, de a teljes kútfúrást is elvégzik ellenőrzött körülmények között.