A konyhai tárolóknak kulcsfontosságú szerepe van a rend és a hatékonyság fenntartásában. Azonban sokan gyakran hibáznak ezen a területen, ami nem csak káoszt, de frusztrációt is eredményezhet a konyhában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mik a leggyakoribb hibák ezen a téren, illetve hogy hogyan lehet ezeket hatékonyan kiküszöbölni.

Egyszerű(bb)en nagyszerű(bb)

A konyhabútorok hátsó sorai versenyezhetnének a méltánytalanul elfeledettek címért. Ezeknek a részeknek az elhanyagolása azt eredményezheti, hogy elfelejtjük az ott tárolt dolgokat. Használjunk forgatható állványokat a szekrényekben vagy kihúzható kosarakat a fiókokban, hogy könnyen hozzáférhessünk a hátsó sorokhoz is. A sarok területek gyakran kihasználatlanok, vagy éppen ellenkezőleg, a (majd egyszer) később használandó holmik vesztőhelye, éppen ezért több szempontból is ideális a sarok konyhabútor kialakítása ennek a problémának az elkerülésére.

Az eszközök és élelmiszerek rendszerezetlen tárolása is zűrzavart okozhat. Használjunk tárolódobozokat, belső rendszerezőket, polcosztókat és akár címkéket is, hogy minden egyértelműen és átláthatóan meg legyen jelölve. Az eddigiek után jöjjön az egyik leggyakoribb hiba, ami nem más, mint a polcok és szekrények túlzsúfolása. Az első lépés az, hogy vizsgáljuk át a konyhát, és dobjuk ki vagy adjuk tovább mindazt, amire nincs szükségünk valójában. Csak azokat az edényeket, eszközöket és élelmiszereket tartsuk meg, amiket tényleg (de tényleg) használunk.

Nem csak a hellyel, az élelmiszerrel is takarékosabban kell bánnunk. Az élelmiszer pazarlása legtöbbször akkor fordul elő, ha nem látható jól, mi is van a hűtőben, a polcokon vagy a kamrában. Használjunk átlátszó műanyag dobozokat, hogy lássuk azok tartalmát. Emellett érdemes időnként ellenőrizni a lejárati dátumokat, hogy elkerüljük az élelmiszer pazarlást.