Jó, ha tudod, hogy a matcha tea fogyasztásával nem csupán az ízek élvezetére összpontosíthatsz, hanem számos egészségügyi előnyt is nyújt, ha napi egy csészével megiszol. Méltán nevezik a japánok csodaitalának a matchát, hiszen antioxidánsokban és egyéb hatóanyagokban gazdag zöld tea.

A pozitív hatásai szerteágazóak, ezért összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót és előnyt, amelyért érdemes fogyasztanunk. Az M Matcha korábban cikkében a matcha és a koncentráció közötti összefüggésre kereste a választ. Te is kíváncsi vagy arra, miért lesz jobb a közérzeted, ha matcha teát iszol naponta legalább egyszer? Erre keressük a választ cikkünkben.

Nyugtató és egyben mégis frissítő hatás

A matcha tea elkészítése és fogyasztása már önmagában is egyfajta meditatív élményt nyújthat, mely a gondosan őrölt zöld tea por forró vízzel való elegyítésében rejlik. Ez a folyamat ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy az italnak egyedi íze és textúrája legyen, miközben megőrzi az értékes hatóanyagokat, mely a tea termesztése során a növényben marad.

Az egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a matcha teának az, hogy hosszan tartó energiát biztosít egész nap a kávéval ellentétben, hiszen nem hirtelen energialöketet kapunk a koffein hatására, hanem folyamatosan érezzük a frissességet. Ennek pedig nem más az oka, minthogy a matchában lévő összetevők, az L-theanin lassan szabadul fel a szervezetben, fokozatosan adagolva az energiát, mely akár 6 órán keresztül is kitarthat.

Természetes hatóanyagok

A matcha zöld tea különleges termesztésének és feldolgozásának köszönhetően antioxidánsokban igen gazdag, ami fogyasztásakor hozzájárul a szervezet védelméhez, segít csökkenteni a szabadgyökök romboló hatásait, melyek sejtkárosodást okozhatnak, illetve gyorsítják az öregedési folyamatot. A rendszeres matcha tea ivás biztosíthatja, hogy immunrendszerünk erősebbé váljon, különböző betegségek kialakulásának kockázata is alacsonyabbá válik. 

A koncentráció és az éberség növelését az L-theanine nevű aminosav biztosítja, mely jótékony hatással van a mentális egészségre. A hatóanyag felfrissít, de emellett ellazít és megnyugtat, ami kiválóan csökkenti a stresszt és a szorongást.

A matcha tea további előnyei

A matcha tea további előnyei közé sorolhatjuk, hogy kiváló anyagcsere-fokozó és a fogyókúrázók súlyvesztését is támogatja. A teában található diétás rostok stabilizálják a vércukorszintet és támogatják az emésztést.

Szintén hasznos kiegészítője lehet az étrendünknek, ha koleszterinszabályozásra van szükségünk. Emellett a tea rendszeres fogyasztása egyedülálló élményt nyújthat, mivel különleges ízvilága és sokféle elkészítési módja biztosítja, hogy mindig új és változatos legyen számunkra. Tehát elmondhatjuk, hogy legyen szó reggeli ébresztésről vagy esti nyugtató italról, a legjobb választás a matcha tea, mely az egészségre pozitív hatást gyakorol.

Kép forrása: mmatcha.hu