A lízing ma már egy népszerű módja annak, hogy kedvező feltételek mellett, könnyedén hozzájussunk álmaink autójához, vagy éppen egy cég le tudja váltani a jelenlegi flottáját. A legtöbb kérdés általában azzal kapcsolatban érkezik, hogy milyen járművek esetében vehető igénybe az autólízing.

Csupán pár feltételre kell figyelni

Használt autó részletre is elérhető a Lizingo.hu segítségével, mivel az autólízing ilyen járművekre is igényelhető. Legfeljebb 17 éves személyautó vagy 3,5 tonnás kisteherautó vásárlásához lehet választani ezt a konstrukciót. A kocsi korát úgy kell kiszámítani, hogy az aktuális évből kivonjuk a gyártási évet, a hónapok nem számítanak. Az ügylethez egy bizonyos mértékű önerőre is szükség lesz.

A minimális arány a vételár/autó érték 20%-a. A lízingcég mindig megvizsgálja, hogy a kiválasztott jármű megadott vételára vagy az autó aktuális Eurotax katalógus szerinti forgalmi értéke-e az alacsonyabb. Mindig a kisebb összeggel fognak számolni és ennek legfeljebb a 80%-át finanszírozzák meg. 20%-os önerőt általában akkor alkalmaznak, ha átlagos értékvesztésű autó lett kiválasztva és a hitelképesség is megfelelő.

Gyengébb hitelképesség esetén vagy nagyobb értékvesztésű autónál az önerő már 30% lesz. Ezek közé tartozik az Audi Q7, Q5, A8, A6 modelljei, a BMW 7-es, 6-os és 5-ös szériái, valamint a terepjárók, kabriók is. A luxus, egyedi autók esetén az önerő 40% is lehet. Továbbá idetartoznak még a 3000 cm3 feletti járművek is. Az autó kiválasztása során ezt is figyelembe kell venni, mivel nagymértékben befolyásolja a felvehető összeg nagyságát.

Külföldről behozott autókra is igényelhető az autólízing, de fontos kiemelni, hogy a folyósítás csak akkor fog megtörténni, ha már elvégeztük a magyarországi forgalomba helyezést. Amerikai autók hitelezése is megoldható, valamint autószállítót és lakóautót is lehet vásárolni ezzel a módszerrel. Ilyen esetekben egyedi értékbecslést kell készíttetni.

Milyen értékű autót lehet vásárolni?

A legkisebb felvehető hitelösszeg 2.000.000 Ft. Ezért is ajánlott 2.500.000 Ft feletti értékű autót választani. A legnagyobb hitelösszeg a jármű vételárának a 80%-a lesz, vagy az az összeg, amit megengedhetünk magunknak a hitelképességünk alapján. Itt leginkább a JTM-re kell figyelni.

Az igazolt havi nettó jövedelmünk az 50%-áig terhelhető hiteltörlesztőkkel. A hitelképesség vizsgálata során össze kell adni a jelenlegi és a felvenni kívánt hitelek törlesztőrészleteit. Ha ez nem haladja meg a jövedelem felét, akkor nem lesz gond a hitelbírálattal.

Bárki számára elérhető

Az autólízing legnagyobb előnye, hogy egy igazán rugalmas konstrukció. Magánszemélyek, egyéni vállalkozók és cégek is ugyanúgy igényelhetik. A hitel végtörlesztése is bármikor lehetséges, akár pár nappal a finanszírozás után is. Kamatot is csak arra az időszakra kell fizetni, amíg a lízing élt.