Egy ablak vagy ajtó csere hatalmas beruházást jelenthet és igencsak megterhelheti a családi költségvetést, de emellett hosszú távú előnyöket is hordozhat. Energiahatékonyság, kényelem, esztétikai megjelenés szempontjából mindenképpen jó megoldást nyújt. A hosszú élettartamú és optimálisan működő ablakokért azonban nekünk is tennünk kell, hiszen a karbantartásukról nem szabad elfeledkeznünk. Nézzük meg, hogy milyen feladatok elvégzésére van szükség annak érdekében, hogy akár hosszú évtizedeken keresztül is jól működjenek otthonunk nyílászárói.

Gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről

A lakásban lévő páratartalom szabályozása szempontjából fontos a szellőztetés. Ha az új ablakok hozzájárulnak a jobb hőszigeteléshez, akkor a fűtési és a hűtési költségeink is csökkenhetnek. Gyakran cseréljük ki a levegőt a szobákban, így nem kell a bepárásodással és a penésszel megküzdenünk.

Rendszeres tisztítás

Nem esztétikai szempontból fontos ablakcsere után a tisztítás, hanem az üvegek és a keretek élettartamára is hatással van. A rendszeres tisztítással megszabadulhatunk a portól és pollentől is, amelyek ronthatják ablaküvegünk minőségét és átláthatóságát. Ablaktisztítószerrel és puha ronggyal végezzük el a takarítást, hogy ne karcoljuk meg az üveg. Ekkor gondoskodhatunk a kis szellőző rések kitakarításáról is, hiszen a megfelelő működéshez ez elengedhetetlen.

Időszakosan végezzünk ellenőrzéseket

A zsanérok, valamint a zárak terén időszakos ellenőrzéseket kell megejtenünk, hogy mindig megfelelőn működjenek ablakaink a nyílászáró csere után. A zsanéroknak könnyedén kell mozogniuk és nem szabad rozsdásodniuk. Az ablakoknak jól kell záródniuk, hogy meg tudjanak felelni a követelményeknek. Nézzük meg a szigetelést is és ha szükséges, akkor cseréljük azt le. Ha nem megfelelően működnek az ablakok, akkor a beépítést végző cégnél kérhetünk karbantartást, beállítást. Egy időben felfedezett problémával kiküszöbölhető az, hogy újabb cserére legyen szükség.

Festés, felületkezelés

Ha fából készült nyílászárókat építettünk be, akkor azok festéséről és felületkezeléséről időszakosan gondoskodnunk kell. A speciális festékek és kezelőanyagok segíthetnek abban, hogy megvédjük ablakainkat és ajtóinkat a nedvességtől, valamint az egyéb időjárási körülményektől. Ha ezt alkalmazzuk, akkor sokkal hosszabb lesz nyílászáróink életartama.