A SUP népszerűsége az elmúlt években nagyon megugrott, hiszen egy olyan vízisportról van szó, amely nem csak szórakoztató és magával ragadó szabadtéri tevékenység, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Nézzük meg, hogy miként hat fizikai fittségünkre és mentális egészségünkre ez a sporttevékenység.

Teljes testes edzés

A sport egyik legnagyobb vonzereje, hogy a teljes testre ható edzést biztosít. Az evezéssel megmozgatjuk a karok és a hát izmait, elősegítve azt, hogy felsőtestünk erős legyen. Miközben egyensúlyozunk a deszkán és fenntartjuk egyensúlyunkat, folyamatosan megdolgoztatjuk a lábunkat, aktiváljuk a törzsizmainkat és megdolgoztatjuk az alsótestünket is. Az edzés során az izomerő és az állóképesség fejlesztése is megvalósul.

Kardiovaszkuláris fittség

A SUP kiváló kardiovaszkuláris edzés. A ritmikus evezés megemeli a pulzusszámunkat és elősegíti a szív- és érrendszer egészségét. Ez a rendszeres mozgás segíthet a vérkeringés javításában, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és hozzájárulhat egy sokkal jobb általános szív- és érrendszeri fittséghez.

Alacsony terheléssel járó gyakorlatok

A többi, nagy terheléssel járó sport tevékenységekkel ellentétben a SUP egy ízületkímélő gyakorlat. A víz felhajtóereje segít abban, hogy a térdet, a csípőt és a bokát ne terheljük túl. Ez a sport azoknak is ajánlott, akik ízületi problémákkal küzdenek. A gyakorlatokat kezdők is bátran elvégezhetik, vagy azok is, akik éppen egy sérülésből lábadoznak.

Egyensúly és törzsstabilitás

A SUP segíti a testtartás javítását és jól alkalmazható a derékfájdalmak leküzdésére is. Ahogy megpróbáljuk fenntartani az egyensúlyunkat a vízen, úgy akaratlanul is javítjuk testtartásunkat és hozzájárulunk a jobb egyensúlyhoz és koordinációhoz.

Stresszcsökkentés és mentális jólét

A gyakorlatok a fizikai előnyökön túl nagy hatással vannak mentális jólétünkre is. A szabadban végzett sport közelebb hozza a természetet és a körülöttünk lévő víz is csökkenti a stresszt. A ritmikus evezés és a siklás a nyugalom érzetét kelti, ezáltal relaxál. Ez egy egyedülálló lehetőséget biztosít mindenkinek arra, hogy elszakadjon a mindennapi élettől és a gondoktól.

Társas interakció, közösség

A sportot akár barátainkkal együtt is űzhetjük vagy csatlakozhatunk csoportos órákhoz. A társadalmi interakció hozzájárul a pozitív mentális egészséghez és elősegíti a közösségi kapcsolódást. Egy SUP akció keretében, akár már holnap megvásárolhatjuk új deszkánkat, hogy kapcsolódhassunk a többi sport iránt érdeklődőhöz.